Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demareilta ei enää tahdo onnistua mikään

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Demareille on taas kerran mitattu ennätyshuonot kannatuslukemat (HS-gallup 22. 6.). Kevään vaalit menivät Sdp:ltä historiallisen huonosti, mutta vielä siitäkin puolue on ottanut takapakkia.

HS-gallup tehtiin aikana, jolloin Sdp oli jäänyt hallitustunnustelujen ulkopuolelle ja puolueen sisäiset kärhämät nousivat taas otsikoihin.

Oppositioon putoaminen on pitkäaikaiselle valtionhoitajapuolueelle aina pettymys, mutta yhtä lailla kannatusta heikentää puolueen sisäinen hajaannus.

Sdp:n hajaannus on samalla lisäsyy siihen, että Juha Sipilä (kesk) valitsi hallitukseen keskustan ja perussuomalaisten lisäksi kokoomuksen eikä demareita. Sipilä olisi halunnut neljän suuren hallituksen, mutta se ei demareille sopinut.

Valintatilanteessa Sipilä pudotti Sdp:n, koska niin hän pystyi minimoimaan riskit. Hallitukseen oli jo valmiiksi menossa yksi riskialtis puolue, perussuomalaiset. Sisäisesti hajanaista Sdp:tä ei joukkoon enää tarvittu.

Suhde ammattiyhdistysliikkeeseen on muodostunut Sdp:lle ongelmaksi, vaikka kummankin juuret ovat taistelevassa työväenliikkeessä.

Jutta Urpilainen – siviiliammatiltaan opettaja – yritti heti puheenjohtajakautensa alussa tehdä pesäeroa erityisesti SAK:hon. Hän onnistui ainakin siinä mielessä, että SAK:lainen demariväki koki tulleensa syrjäytetyksi puolueen päätöksenteosta.

Urpilainen tavoitteli Sdp:lle liikkuvia äänestäjiä, koulutettuja nuorehkoja naisia. Samalla hän käänsi selkänsä karvaperseduunariäijille, jotka Timo Soini ja Matti Putkonen (entinen Sdp:läinen) toivottivat tervetulleiksi perussuomalaisiin.

Vuosi sitten keväällä koitti imperiumin – eli ammattiyhdistysliikkeen – vastaisku: ay-taustainen Antti Rinne voitti puheenjohtajavaalissa täpärästi Urpilaisen.

Rinteen johdolla Sdp on taas heilahtanut laidalta toiselle: nyt pakovuorossa ovat koulutetut keskiluokkaiset naiset.

Rinteen johtamaa Sdp:tä pidetään ay-äijien puolueena. Totuus voi toki olla toinen, mutta minkäs mielikuvalle teet.

Keskusta nousi alhosta Juha Sipilän johdolla neljän vuoden oppositiokauden aikana. Sdp:llekin paluu on mahdollinen, mutta se taitaa ottaa enemmän aikaa.

Oppositioaikanaan Sdp voisi vaikkapa miettiä sisältöä uutta Forssan ohjelmaa varten. Sille on ollut jatkuvasti kasvava tilaus koko 2000-luvun.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat