Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi voisi olla kannattavan kiertotalouden uranuurtajia – riittääkö uskallus?

Pääkirjoitus
 
Mikko Kosonen ja Mari Pantsar
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.


Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmaan on listattu joukko kärkihankkeita, joilla Suomi pyrkii luomaan ratkaisuja ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen hupenemisen tuomiin ongelmiin. Hallitusohjelman linjaukset kivihiilestä irtautumisesta ja tuontiöljyn käytön puolittamisesta ovat askeleita oikeaan suuntaan – kuten myös päätökset lisätä uusiutuvien polttoaineiden käyttöä liikenteessä ja ravinteiden kierrätystä. Meillä on nyt erinomainen mahdollisuus kääntää taloutemme kasvuun sekä luoda vientiä ja uusia työpaikkoja.

Toimintamalli ilmastonmuutoksen torjumiseen on jo olemassa. Ratkaisut perustuvat ennemmin talouden kuin perinteisen ympäristönsuojelun lainalaisuuksiin. Edessämme on nopea siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan. Seuraavien 15 vuoden aikana tehtävät päätökset ovat ratkaisevia niin talouden kuin ilmastonkin kannalta.

Ratkaisevassa asemassa ovat kaupunkisuunnittelu, maankäytön tuottavuuden suunnittelu ja energiajärjestelmien uudistaminen. Niihin liittyvään infrastruktuuriin sijoitetaan seuraavien 15 vuoden aikana maailmanlaajuisesti noin 90 biljoonaa dollaria. Se on valtava bisnesmahdollisuus, mutta kilpailu on kovaa. Monen maan tavoitteet ovat kunnianhimoisempia kuin Suomen.

Ilmastonmuutoksen hillinnässä valtion, kaupunkien, elinkeinoelämän ja kansalaisten on sitouduttava yhteisiin tavoitteisiin. Suomen pitää pystyä hyödyntämään etulyöntiasemansa hyvin koulutettuna ja yhteistyökykyisenä maana.

Käytännön keinoja hiilen käytön vähentämiseksi ovat muun muassa kuluttajien ja yritysten käyttäytymistä ohjaavat verotukselliset kannusteet, ympäristöystävälliset julkiset hankinnat, kunnianhimoinen lainsäädäntö sekä tutkimus- ja tuotekehitysrahoituksen suuntaaminen uusien ratkaisujen kehittämiseen.

Koko järjestelmän muuttaminen edellyttää, että uusia ratkaisuja ei kehitetä nyt käytössä olevien ratkaisujen pohjalta. Ei siis suunnitella entistä parempia teitä tai vähäpäästöisempiä autoja vaan entistä tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä liikkumisen muotoja. Hallituksen on otettava järjestelmän muutoksen välttämättömyys huomioon, kun se päättää infrastruktuuriin kohdistuvista investoinneista.

Luonteva ja tehokas viitekehys muutokselle on kiertotalous, jossa materiaalit ja niiden arvo säilyvät kierrossa. Tähän asti kiertotalous on ollut Suomessa käytössä lähinnä jätteen kierrätyksessä. Tavoitteena on kuitenkin suunnitella koko talous niin, että jätettä ei synny: toisen tuotantolaitoksen "jäte" on toisen raaka-ainetta. Metsäteollisuus ja esimerkiksi Neste Oilin ja ST1:n valmistamat biopolttoaineet ovat hyviä esimerkkejä tästä kehityksestä.

Kiertotalouden mukana tulee myös uudenlaisia liiketoimintamalleja. Tästä kertoo esimerkiksi leasing-mallin yleistyminen: asiakkaalle tarjotaan lisäarvoa niin, ettei tuotetta joudu ostamaan. Suuryrityksistä esimerkiksi Caterpillar ja Rolls Royce ovat enenevässä määrin siirtyneet vuokraamaan valmistamiaan laitteita. Saatuaan laitteen takaisin yritys voi hyödyntää materiaaleja ja osia valmistaessaan uusia laitteita. Vain kuluvat osat korvataan uusilla.

Kiertotalous on esimerkki ympäristöystävällisistä toimenpiteistä, joilla voidaan saavuttaa talouskasvua. Jos konepaja-, metsä-, elintarvike- ja rakennusteollisuudessa siirryttäisiin kiertotalouteen, arvon lisäys Suomelle olisi Sitran ja konsulttiyhtiö McKinseyn arvioiden mukaan peräti 2,5 miljardia euroa vuodessa. Samalla hiilidioksidipäästöt vähenisivät jopa 70 prosenttia.

Suomalaiset kärkiyritykset ovat jo heränneet vähähiilisyyden ja kiertotalouden mahdollisuuksiin. Paitsi yritysten myös kaupunkien ja valtion on kuitenkin lisättävä kunnianhimoaan erityisesti infrastruktuuri- ja energiainvestoinneissa.

Meillä suomalaisilla on tarvittava osaaminen, mutta onko meillä uskallusta hyödyntää maailmanlaajuisia markkinoita? Globaalin haasteen edessä meidän on ajateltava Suomen rajoja pidemmälle.

Mikko Kosonen ja Mari Pantsar
Kosonen on yliasiamies ja Pantsar johtaja Sitrassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat