Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinvoima on nyt pahassa vastatuulessa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskiviikkona tuli kaksi uutista, jotka kyseenalaistavat ydinvoiman jatkorakentamisen Suomessa. Teollisuuden Voima vahvisti, ettei se ei aio tässä vaiheessa hakea rakentamislupaa Olkiluotoon neljännelle reaktorille.

Ilmoitus oli odotettu. Yhtiöllä on ollut suuria vaikeuksia Olkiluodon kolmosreaktorin rakennuttamisessa. Aikataulu on pettänyt pahasti, samoin kustannusarvio.

Toinen uutinen koski Fennovoiman rakentamislupaa Pyhäjoen ydinvoimalalle. Energiayhtiö Fortum kertoi, että sen hanke venäläisen Rosatomin kanssa yhteisestä vesivoimayhtiöstä Venäjällä on pahasti kesken. Siksi Fortum ei tässä vaiheessa sitoudu Fennovoiman hankkeeseen.

Rosatom on valittu Pyhäjoen voimalan laitetoimittajaksi. Se on myös vähemmistöomistaja Fennovoimassa.

Fortumin mukaantuloa on pidetty välttämättömänä edellytyksenä sille, että Fennovoiman hanke täyttää periaatepäätöksen vaatimukset kotimaisesta tai EU-peräisestä omistuksesta.

Fennovoima aikoo joka tapauksessa jättää rakentamislupahakemuksen. Aikaa on ensi tiistaihin. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ilmoitti keskiviikkona, että aikataulu ei veny eikä omistuspohjaa koskevasta vaatimuksesta tingitä.

Tällä hallituskaudella on vielä mahdollista, että Fortum jättää hakemuksen periaatepäätöksestä Loviisan vanhojen reaktoreiden korvaamiseksi. Yhtiö ei ole tehnyt asiasta päätöstä.

Ydinvoima on investointina kallis, mutta energiantuotanto on halpaa. Mitä halvempaa energia on, sitä pidempään kuluu ennen kuin ydinvoimaan sijoitettu pääoma on maksanut itsensä takaisin.

Juha Sipilän (kesk) hallitusta muodostettaessa ydinenergia jäi poikkeuksellisen vähälle huomiolle verrattuna moniin aiempiin hallituksiin. Suurimmat ydinvoiman vastustajapuolueet vihreät ja vasemmistoliitto jäivät hallitusneuvotteluista ulos heti kättelyssä.

Ydinvoimalobbareiden kannalta maassa olisi siis ihanteellinen hallituspohja. Ironista on, että kun poliittiset esteet ovat poissa tieltä, lisäydinvoiman taloudellinen kannattavuus on yhä kyseenalaisempaa.

Hallitusohjelmakin keskittyy yhdessä kärkihankkeessaan hiilen ja öljyn korvaamiseen päästöttömällä, uusiutuvalla energialla. Jopa hevosenlanta mainitaan hallitusohjelmassa, ydinvoimaa ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat