Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalirahan lähteitä voi kirkastaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskuntavaaleissa kansanedustajiksi tai varasijalle päässeet ehdokkaat tekivät varsin tunnollisesti – joskin monet vasta viime tipassa – lain edellyttämän vaalirahoitusilmoituksen Valtiontalouden tarkastusvirastolle. Takavuosien vaalirahakohujen aikaansaamasta korjausliikkeestä on ollut hyötyä, ja vaalirahoituksesta on tullut selvästi aiempaa läpinäkyvämpää.

Läpinäkyvyydessä on silti edelleen parantamisen varaa. Kun kansanedustajien pitää ilmoituksessaan yksilöidä vain ne lahjoitukset, jotka ovat vähintään 1 500 euron suuruisia, monet tukijat lahjoittavat ilmoitusrajan niukasti alittavia summia, jotta tuki ei tulisi näkyviin.

Ilmoitusrajan alittavista pienemmistä summista koostuu kuitenkin monessa tapauksessa merkittävä osa vaalikampanjan rahoitusta. Nytkin joissain vaalirahailmoituksissa on jopa kymmeniätuhansia euroja yritysten ja yksityishenkilöiden tukea, jonka alkuperää ehdokkaan ei tarvitse nykysäännösten mukaan selvittää.

Ilmoitusrajan laskemista voitaisiin harkita, mutta tarvitaan myös asennemuutosta: demokratiassa pitäisi olla hyväksyttyä, että poliittista toimintaa tuetaan avoimesti – rahallakin.

Oma lukunsa on puolueita lähellä olevien toimijoiden kanavoima tuki. Keinoja myös tuon kasvottomaksi jäävän rahan lähteiden kirkastamiseksi tulisi pohtia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat