Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Manteli on ahneuden ja edistyksen symboli

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kun lähimarketin pähkinähyllystä nappaa manteli- tai pistaasipussin, saattaa mielessä käväistä ajatus niiden terveysvaikutuksista ja kohonneesta hinnasta. Harvemmin tulee edes ajatelleeksi, kuinka paljon vaikkapa mantelissa (joka virallisesti ei ole pähkinä) on hyvälaatuisen rasvan, mineraalien, vitamiinien ja antioksidanttien lisäksi politiikkaa.

Ruoka on etenkin länsimaissa toki muutenkin pitkälti politiikkaa, sillä niin maataloustuista, verotuksesta, tulleista kuin vaikkapa geenimuuntelusta päätetään poliittisesti. Manteli on kuitenkin erityistapaus: se onnistuu olemaan yhtä aikaa symboli sekä luonnonvarojen haaskuulle että edistykselle.

Viime vuosina Kaliforniasta esillä on ollut lähinnä Piilaakso, joka on tuotteineen työntynyt arkeemme. Mutta osavaltio on yhä myös valtava elintarvikkeiden tuottaja.

Elintarvikealalla erityisen huimasti on kasvanut pähkinänviljely. Kymmenessä vuodessa Kalifornian mantelisato on kaksinkertaistunut ja pistaasisato kolminkertaistunut. Uutistoimisto AP:n mukaan Kalifornia tuottaa jo 80 prosenttia maailman manteleista. Pistaaseissa se taistelee suurimman tuottajan tittelistä Iranin kanssa.

Kyse on isoista rahoista. AP:n mukaan Kalifornian mantelisadon arvo oli viime vuonna noin 5,5 miljardia euroa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan pistaasisadon arvo nousi viime vuonna 1,1 miljardiin euroon.

Taustalla on erityisesti kiinalaisten vaurastuminen, vaikka mantelin suosio on kasvanut lähes kaikkialla. Suomessakin syödään macaroneja ja juodaan mantelimaitoa paljon enemmän kuin ennen. Olennaista on kuitenkin se kasvava into, jolla Kiinan laajeneva keskiluokka syö ja tarjoilee vierailleen pähkinöitä.

Tämä into on niin kova, että pähkinöiden kysyntä on kasvanut nopeammin kuin tarjonta, joten hinnat ovat nousseet Kalifornian uusista viljelmistä huolimatta. Manteliviljelmiin sijoitetusta rahasta on saanut jopa 30 prosentin tuottoa, joten uusia perustetaan koko ajan.

Pähkinänviljelijöiden tunnelmat ovat Kaliforniassa silti kovin apeat.

Kalifornian pistaasinviljely on pitkälti seurausta vuoden 1979 Iranin islamilaisesta vallankumouksesta, jonka osana yhdysvaltalaisdiplomaatteja siepattiin. Yhdysvallat asetti Iranin kauppasaartoon ja iranilaispistaasit ensimmäistä kertaa tuontikieltoon. Bisnes on siis kukoistanut maailmanpolitiikan yhden konjunktuurin ansiosta, mutta nyt jonkinlainen sopu Iranin ydinneuvotteluissa voi muuttaa tilannetta helpottamalla Iranin pistaasikauppaa.

Mantelinviljelijät taas ovat huomanneet joutuneensa syntipukeiksi jo neljättä vuotta jatkuneeseen kuivuuteen, jonka tavalliset ihmiset huomaavat arjessaan. Kaliforniassa media ja asukkaat alkoivat kiinnittää huomiota jatkuvasti laajentuneisiin manteliviljelmiin, jotka vievät jo yli 12 prosenttia osavaltion keinokastellusta viljelyalasta. Tähän käytetään myös pohjavettä.

Ärtymystä on lisännyt se, että yhden mantelin tuottamiseen kuluu Mother Jones -lehden mukaan noin 3,8 litraa vettä. Me viemme täältä kuivuuden keskeltä vettä Kiinaan mantelien muodossa, monet kalifornialaiset alkoivat valittaa.

Pähkinänviljelijät ovat syyttäneet mantelikohua epäreiluksi.

Maatalous käyttää Kalifornian vedestä 80 prosenttia. Sillä se tuottaa myös esimerkiksi viidenneksen Yhdysvaltain maidosta ja merkittävän osan pihvilihasta. Molempien tuottamiseen kuluu kilolta tai litralta paljon enemmän vettä kuin mantelikilon kasvattamiseen. Niin kuluu persikoihin ja tomaatteihinkin.

Muutkin viljelijät ovat tarttuneet tilaisuuteen. Heistä ruuasta on tullut liian halpaa.

Pähkinähyllyllä ollaan kuitenkin myös yhden viime aikojen suurimman poliittisen onnistumisen äärellä. YK ilmoitti keväällä, että äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus on saatu puolitettua, kuten niin sanotuissa vuosituhattavoitteissa sovittiin. Se on valtava saavutus – jossa Kiinan rooli oli merkittävä.

Kiinalaisten nousu köyhyydestä pienituloisiksi näkyy pähkinäkaupassa. Pähkinät kun ovat siinä mielessä ylellisyysruokaa, ettei ainakaan äärimmäisessä köyhyydessä elävä niitä osta. Pienituloinenkin kuitenkin jo ostaa, sillä luksukseksi ne ovat halpoja.

Jussi Niemeläinen
jussi.niemelainen@hs.fi
Twitter: JNiemelainen
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat