Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armeniassa voi olla aineksia seuraavaan värivallan­kumoukseen

Pääkirjoitus
 
Laura Halminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Armenia on runsaan kolmen miljoonan ihmisen valtio Turkin kupeessa. Saatamme tuntea maan hevibändi System Of A Downista. 97 prosenttia väestöstä puhuu armeniaa ja vuonna 1915 heitä kuoli ottomaanien kansanmurhassa jopa miljoona.

Entinen neuvostotasavalta saa lähes puolet sähköstään ydinvoimasta. Maan sähkönjakeluverkon omistaa venäläinen Inter Rao. Sama yhtiö toimii myös Suomen ja Venäjän välisessä sähkön rajakaupassa.

Armeniassa sähkön hinta on noussut vähän kerrallaan. Pian se maksaa yli yhdeksän senttiä kilowattitunnilta. Eihän tuo paljoa olisi, ellei kilowattitunnin perushinta olisi meillä viidestä seitsemään senttiä.

Suomen bruttokansantuote henkeä kohden vuodessa on noin 40 000 euroa, mikä on suunnilleen 32 000 euroa enemmän kuin Armeniassa.

Mitä me armenialaisten sähkölaskuista piittaamme? Emme ehkä yhtään mitään. Aika harvaa Ukrainankaan tapahtumat kiinnostivat, ennen kuin niistä oli pakko kiinnostua.

Maanantaina noin 5 000 pääkaupunki Jerevanin asukasta lähti kaduille protestoimaan sähkön hinnankorotuksia. Tiistaina mielenosoittajia oli jo 10 000, ja protestit levisivät Jerevanista muihin kaupunkeihin.

Armenia on Euraasian unionin jäsen ja maan ihmisoikeuskäytännöissä on puutteita. Valuuttakurssi on romahtanut ja kansalaisilla on paha olo.

Osa Jerevanin mielenosoittajista kutsuu sähköprotesteja jo Armenian Maidaniksi. Venäjän viestimet kiirehtivät kertomaan, että Jerevanin protesteissa onkin piirteitä Maidanin vallankaappauksesta ja niitä lietsoo tietysti Yhdysvallat.

Vaikka sähköverkon omistaakin venäläinen firma ja vaikka Yhdysvalloilla olisikin motivaatiota etäännyttää Armeniaa Venäjästä, massaprotesteihin tarvitaan muutakin kuin pahantahtoisia suurvaltoja. Siihen tarvitaan turhautumista, voimattomuuden tunnetta ja pari harkitsematonta liikettä.

Kun mellakkapoliisilla ei ole rahaa, hän laskee kilpensä ja vaihtaa puolta.

Armeniassa voi olla aineksia seuraavaan värivallankumoukseen. Edes sen ja Azerbaidžanin välistä Vuoristo-Karabahin sotaa ei ole saatu ratkaistua pariinkymmeneen vuoteen.

Kuka tässä sitten voittaa? Sopii toivoa, että joku muukin kuin sähköyhtiö.

Laura Halminen laura.halminen@hs.fi
Twitter: LauraHuu
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat