Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan aika uhkaa taas kerran loppua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Torstaina alkavassa EU-huippukokouksessa pöydällä on tärkeä asia: Välimeren yli saapuneiden turvapaikanhakijoiden jakaminen unionin sisällä. Nämä sisäiset siirrot ovat tärkeä periaatteellinen päätös, sillä EU toteaa erityisesti Italiaan ja Kreikkaan saapuneiden kymmenientuhansien turvapaikanhakijoiden olevan eurooppalainen ongelma, johon pitää yritää etsiä eurooppalainen ratkaisu.

Asia on herättänyt vastustusta erityisesti EU:n itäisissä jäsenmaissa, minkä vuoksi huippukokous todennäköisesti päättää asiasta määräenemmistöllä. Turvapaikanhakijoiden jakaminen on herättänyt keskustelua myös Suomessa. Keskiviikkona perussuomalaiset ministerit jäivät vastustuksensa kanssa vähemmistöön, kun hallitus päätti Suomen osallistuvan siihen.

Silti ainakin käytäväkeskusteluja hallitsee Kreikan tilanne riippumatta siitä, saavatko euromaiden valtiovarainministerit aikaan sovun Kreikan taloudenhoidosta ennen huippukokouksen alkua. Huippukokoukseen osallistuu tietenkin myös kaikkien euromaiden poliittinen johto.

Sanapari Kreikan kohtalonhetki on kärsinyt inflaation, joka ylittää Euroopan keskuspankin EKP:n kahden prosentin tavoitetason jo moninkertaisesti. Aletaan kuitenkin olla jo lähellä tilannetta, jossa sitä kehtaa alkaa käyttää.

Tärkeäksi takarajaksi noussut ensi viikon tiistai on lähellä. Silloin päättyy euromaiden osuus komission, EKP:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n toisesta lainaohjelmasta, josta on maksamatta Kreikalle 7,2 miljardia euroa. Samana päivänä Kreikan IMF:ltä saamista lainoista erääntyy maksettavaksi 1,5 miljardia euroa.

Kreikka tarvitsisi tämän toiseen lainaohjelmaan sisältyvän summan, sillä ilman sitä viimeistään heinä–elokuussa erääntyvien lainojen arvellaan kaatavan Kreikan maksukyvyttömyyteen. Se ajaisi Kreikan käytännössä ulos eurosta.

Kreikka on tosin onnistunut kitkuttelemaan, vaikka se ei olekaan saanut lainaohjelmasta uusia eriä lähes vuoteen. Rahojen luultiin loppuvan jo tämän vuoden kevään aikana, mikä osaltaan selittää jo pitkään kuullut huokailut Kreikan kohtalonhetkestä. Kitkuttelu on johtunut siitä, että tammikuussa valtaan nousseella Kreikan vasemmistohallituksella ja EU:n komission, EKP:n ja IMF:n muodostamalla niin sanotulla troikalla on perustavanlaatuinen erimielisyys siitä, miten Kreikan taloutta pitäisi hoitaa. Kreikan ja troikan käsitykset rahoituskriisin ratkaisemiseksi olivat ainakin keskiviikkona kaukana toisistaan.

Troikasta EU joutuu pohtimaan muita enemmän myös Euroopan yhtenäisyyttä. Se tietää EU:n ja muiden jäsenmaiden joutuvan maksumiehiksi, sillä Kreikan romahdus ja ero eurosta johtaisi todennäköisesti Kreikan jo valmiiksi karmeassa kunnossa olevan talouden romahtamiseen ja humanitääriseen kriisiin. Samoin EU joutuu miettimään, mitä seuraamuksia yhden maan erolla olisi yhteisvaluutalle, joka perustettaessa suunniteltiin ikuiseksi.

Unionissa alkaa olla sopu siitä, että toista lainaohjelman kautta on pidennettävä tiistaista. Vaikka sopuun päästäisiinkin, Kreikan parlamentti ei ehdi millään säätämään sovun edellyttämiä lakeja. Ilman niitä velkojat eivät näytä uskovan Kreikan lupaamiin uudistuksiin, jotka taas ovat edellytys lainaohjelman viimeisen erän vapauttamiselle.

Tähän liittyy myös kriisin tuorein jännitysmomentti. Kreikan päähallituspuolueessa Syrizassa näyttää olevan avoin kapina pääministeri Alexis Tsiprasia vastaan, kun tämä jätti esityksen rahoituskriisin ratkaisemiseksi. Siinä esitettiin kahdeksan miljardin euron vyönkiristystä tälle ja ensi vuodelle niin, että valtaosa tulisi verojen ja eläkemaksujen korotuksista. Omassa puolueessa esitystä pidettiin liian kovana. Keskiviikkona IMF hylkäsi esityksen ja vaati muutoksia, joita Syrizan puoluekuri ei ehkä kestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat