Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyys kehittyy yhä väärään suuntaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tällä viikolla julkistetut työttömyysluvut ovat synkkää luettavaa. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli toukokuussa 324 000, mikä on 28 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Kausitasoitettu työttömyysaste oli 9,7 prosenttia. Työttömyys on suurinta 15 vuoteen: edellinen huippu oli helmikuussa 2000. Myös irtisanomistahti kiihtyi kesää kohti.

Erityisen huolestuttava piirre kehityksessä on pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu. Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita työnhakijoita oli työ- ja elinkeinoministeriön mukaan 105 500.

Virallisten lukujen päälle tulevat niin sanotut piilotyöttömät eli ne, jotka ovat jo luopuneet työn hakemisesta.

Tutkimukset kertovat, että työttömyyden pitkittyessä uudelleentyöllistyminen vaikeutuu.

Toinen huolestuttava seikka on yli 50-vuotiaiden työttömien määrän lisääntyminen. Yli 50-vuotiaidenkin on keskimääräistä vaikeampi työllistyä uudelleen. Esimerkiksi heidän saamansa koulutus ei vastaa työelämän nykytarpeisiin.

Pieni valonpilkahdus on nähtävissä, jos sellaisen haluaa nähdä: Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kyselyn mukaan investoinnit lähtivät kasvuun jo viime vuonna. Kasvu jatkuu tänä vuonna.

Vielä ei kuitenkaan kannata riemuita. Jo viitisen vuotta on eletty toivossa, että puolen vuoden päästä kasvu vihdoin alkaa. Pitää odotella ainakin tämän vuoden loppupuolelle, jotta nähdään, onko käänne todella tapahtunut.

Siitä menee vielä hyvän aikaa ennen kuin kasvu alkaa näkyä työllisyydessä. Työllisyyden kehittyminen seuraa aina talouden yleisen kehittymisen jäljessä.

Vastaavasti pörssikurssien on sanottu kulkevan puolisen vuotta yleisen talouskehityksen edellä. Sen perusteella talouden kääntyminen kasvuun olisi käsillä, sillä pörssikurssit pomppasivat kiihtyvään nousuun heti vuodenvaihteen jälkeen. Nousu johtuu kuitenkin Euroopan keskuspankin erittäin elvyttävästä rahapolitiikasta lainanosto-ohjelmineen.

Suomen talous on kulkenut huonoon suuntaan vuodesta 2009 alkaen. Sitä, millaiset jäljet taantumasta jää, voi tutkailla 1990-luvun suurtyöttömyyden seurauksista. Moni silloin irtisanottu ei enää päässyt työelämään kiinni. Henkilökohtaisilta tragedioilta ei vältytty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat