Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Normien perkuuseen tarvitaan konkretiaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vaalikauden riitaisasti aloittaneet hallitus ja oppositio voivat sittenkin asemoitua yllättävän lähelle toisiaan, jos kysymyksenasettelu on oikea. Näin kävi keskiviikkona, kun eduskunnassa käsiteltiin pääministerin ilmoitusta normien purkamisesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sai lähes kaikilta eduskuntapuolueilta tukea hallituksensa aikeille purkaa turhaa sääntelyä ja sujuvoittaa säädöksiä. Vain vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa oli korostetun hapan ja varauksellinen sävy – mutta siinäkin myönnettiin, että sääntelyn aiheuttamia pullonkauloja ja hidasteita on syytä tarkastella aika ajoin.

Byrokratia on hyvä vihollinen niin kauan kuin puhutaan yleisesti turhasta sääntelystä: kuka nyt mitään turhaa puolustaisi. Erimielisyydet – ja ideologiset erot – nousevat esiin vasta keskusteltaessa tapauskohtaisesti siitä, millainen sääntely on tarpeetonta.

Pääministerin ilmoituksessa oli norminpurkutavoitteista konkreettisiakin esimerkkejä, kuten henkilökorttimenettelyn keventäminen ja täydennysrakentamisen sujuvoittaminen. Silti Sipilä varoi nostamasta esiin poliittisesti kovin latautuneita normeja. Keskustelun kuluessa kävi kuitenkin selvästi ilmi, että puolueilla on eriäviä näkemyksiä siitä, mistä nurkasta normitalkoot pitäisi aloittaa – eivätkä kaikki ole edes samalla työmaalla.

Siinä missä perussuomalaiset haluavat purkaa ympäristölupabyrokratiaa, tiukkojen ympäristönormien tarpeellisuutta korostavat vihreät hölläisivät tapahtumien järjestämiseen ja lähiruokaan liittyviä normeja. Rkp haluaa ponnekkaasti eroon ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta, ja kristillisdemokraatit tahtoisivat luopua muun muassa rahankeräysluvista.

Porvaripuolueet painottavat yritystoimintaa haittaavien normien purkamista – keskustan kärkiteemoihin kuuluu kaavoituksen ja rakentamisen helpottaminen, kun taas kokoomuksen hampaissa on etenkin kaupan aukioloaikojen rajoittaminen ja muu liiketoiminnan sääntely. Sdp kannattaa periaatteessa yritysten kasvuedellytyksiä ja työllisyyttä haittaavien normien purkamista, joskin muun muassa työntekijöiden oikeuksia ja harmaan talouden torjuntaa koskevin varauksin.

Sosiaalidemokraatit tarjosivat norminpurkukeskustelussa toistuvasti "yhteistyön kättä" ja toivoivat, että parempaa sääntelyä valmisteltaisiin parlamentaarisessa yhteistyössä. Vaikka Sipilä totesi olevansa avoin kaikille yhteistyömuodoille, hän käytännössä väisteli Sdp:n tyrkyttämää kättä toteamalla, että asiaa valmisteltiin parlamentaarisesti jo viime vaalikauden lopulla Sanni Grahn-Laasosen (kok) johtamassa ryhmässä.

On mielenkiintoista, että Sipilä nosti viime hallituskaudella eri puolueiden edustajista kootun ryhmän työn oman hallituksensa norminpurkutyön pohjaksi – ja vasta eduskuntakeskustelun lopulla. Paremman sääntelyn ryhmä päätti työnsä viime maaliskuussa luovuttamalla eduskuntaryhmien puheenjohtajille noin 400 saamaansa ehdotusta sellaisinaan, ilman karsintaa. Uusi hallitus ei ole vielä kertonut yksityiskohtaisesti, mitä näistä aloitteista se aikoo asettaa etusijalle poliittisessa harkinnassaan.

Normien perkaamiseen on varmasti aihetta, sillä lainsäätäjät ja virkakoneisto tuottavat ajan mittaan väistämättä päällekkäistä ja jossain vaiheessa tarpeettomaksi käyvää sääntelyä. Normeja läpikäytäessä on arvioitava huolellisesti, miksi kyseinen säädös on aikanaan laadittu, onko se vastannut tarkoitustaan ja ovatko asiaan vaikuttavat olosuhteet sittemmin muuttuneet.

Samalla on muistettava, että normeihin vaikuttavat myös yhteiskunnassa vallitsevat arvot ja niiden muutokset – on oikeastaan demokratian idea, että poliittisilla voimasuhteilla on vaikutusta myös säädöksiin ja niiden tarpeeseen. Normeja laadittaessa, muutettaessa tai poistettaessa on kuitenkin syytä pyrkiä pitkäjänteiseen yhteiskunnalliseen kehitykseen tinkimättä turvallisuudesta ja perusoikeuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat