Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukupolvet suhtautuvat hallituksen säästöihin eri tavoin – "Kaukana ollaan kriisistä"

Pääkirjoitus
 
Marja Salmela

Hallituksen suunnittelemat säästöt puhuttavat, kun tapaan sukulaisia, ystäviä, naapureita ja puolituttuja. Siksi olen muutaman viikon tehnyt omatoimista mielipidekyselyä siitä, miten eri sukupolvet suhtautuvat etujen leikkauksiin.

Epätieteellisen gallupini tulokset kertovat, että yhdeksänkymppiset, kuusikymppiset ja kolmikymppiset suhtautuvat säästökuuriin hyvin erilaisin tavoin.

Sodan kokenut sukupolvi ihmettelee iltapäivälehtien ja tv-uutisten rummutusta katastrofista. "Kaukana, kaukana ollaan kriisistä", huokaisee sodan jälkeistä Suomea muisteleva täti.

Silloin oltiin lähellä katastrofia, kun samaan aikaan piti saada sotaorpojen perheille elanto, asuttaa 400 000 Karjalan evakkoa, korjata pommitusten tuhoamat talot ja maksaa Neuvostoliitolle sotakorvaukset.

Suurten ikäluokkien jälkeen syntyneet tuntuvat asennoituvan leikkauksiin verraten rauhallisesti. "Ei niitä sosiaalietuja, kuten opiskelijan asumistukea, ollut meidän nuoruudessamme", tokaisee 1950-luvulla syntynyt ystävä.

Varsinkin kuusikymppiset naiset muistelevat lämmöllä isoa uudistusta, oikeutta vuoden äitiyslomaan. Vanhempainvapaasta he eivät osanneet edes haaveilla.

Moni 1970- ja 1980-luvulla syntynyt lapsi jäi ilman kunnan päivähoitopaikkaa, koska keskiluokkaistenkin vanhempien tulot olivat liian suuret. Heidän piti kehitellä itse ratkaisuja lastenhoitoon – palkata hoitotäti, kutsua mummo hommiin tai perustaa kohtalotovereiden kanssa leikkikoulu.

Hyvää opetusta tarjonneesta peruskoulusta kuusikymppiset iloitsevat yhä. Koulu antoi tietoja ja kielitaitoja heidän lapsilleen, jotka ovat nyt kolmikymppisiä. Kiitosta saa EU:n Erasmus-opiskelijavaihto, joka mahdollistaa jälkikasvun kansainvälistymisen.

"Nyt on ensimmäinen kerta aikuisiälläni, kun etuuksia ollaan heikentämässä. Tätä ennen ne ovat kasvaneet, ja niitä on tullut aina lisää. Tämä on täysin uusi tilanne", sanoo Y-sukupolveen kuuluva mies. "Olemme ensimmäisiä, jotka ovat kasvaneet kulutusyhteiskuntaan. Olemme tottuneet käyttämään rahaa ulkomaanmatkoihin, harrastuksiin ja ravintoloihin."

Tuntuu siltä, että eri-ikäiset suhtautuvat säästöihin enemmän sukupolvikokemuksen kuin puoluekannan mukaan. Olemme eläneet niin erilaisissa oloissa.

Marja Salmela HS marja.salmela@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat