Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Ukrainan tilanne on kiristynyt selvästi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat raportoivat tällä viikolla saaneensa Itä-Ukrainan sodan osapuolet aloittamaan tulitaukoneuvottelut. Paikallinen tulitauko oli välttämätön, jotta vesilaitos saisi korjattua sotimisen vaurioittamat putket. Esimerkiksi Šyrokynen ja Marinkan ympäristössä monet kylät olivat olleet useita päiviä ilman vettä ja sähköä.

Tämä on toki myönteinen uutinen erityisesti vedettömyydestä kärsivälle kylien siviiliväestölle. Mutta samalla tarve neuvotella paikallisesta tulitauosta suorastaan huutaa helmikuussa solmitun Minskin toisen tulitauon epäonnistumista. Sen piti taata rauha koko itäiseen Ukrainaan, mutta taisteluista Venäjän tukemien kapinallisten ja Ukrainan joukkojen välillä on raportoitu käytännössä koko tulitauon ajan.

Loppukeväällä ja alkukesällä tilanne vaikuttaa pahentuneen. Uutistoimisto AFP laski tällä viikolla, että sodassa on kesäkuussa kuollut jo ainakin 60 sotilasta, taistelijaa ja siviiliä. Kunnollista kirjanpitoa on kuitenkin hankala pitää, joten määrä voi olla tätä isompikin. Ukrainan puolella sotilassairaaloissa haavoittuneiden määrä on kasvussa.

Minskin helmikuinen tulitaukosopimus ei ole täysin ansioton. Rintama hiljeni monin paikoin, mikä on säästänyt satoja henkiä. Sopimus oli kuitenkin jo alun perin hauras ja siihen jäi monia ongelmia. Olennaisinta on, ettei sitä missään vaiheessa alettu kunnolla noudattaa. Sotiminen vain vähentyi.

Osapuolet ovat syytelleet sotimisesta toisiaan. Etyjin tarkkailijoiden raporteista käy kuitenkin selvästi ilmi, että kapinallisten puolelta ammutaan enemmän ja kapinalliset rikkovat tulitaukoa useammin. Kapinallisten puolella on tulitaukolinjan lähellä myös enemmän raskasta aseistusta, jonka Minskin sopimus kieltää. Kapinalliset ovat ampuneet Ukrainan puolelle muun muassa tykistötulta ja ohjuksia.

Kummankin puolen ammuskelu on ollut summittaista, kuten koko viime vuoden huhtikuussa alkaneen sodan ajan. Tämä johti tässä kuussa poikkeukselliseen mielenosoitukseen kapinallisten hallitsemassa Donetskissa, kun asukkaat vaativat kapinallisia vetämään raskasta aseistusta pois asutuksen keskeltä. Asukkaat olivat kiukkuisia, koska ovat jääneet Ukrainan joukkojen vastatulen alle.

Minskin tulitaukosopimus oli ennen muuta poliittinen sopimus, johon on sidottu myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin François Hollanden arvovaltaa. Se selittää osaltaan, miksi siihen vedotaan kerta toisensa jälkeen, vaikka raketteja ammuttaisiin tuntitolkulla. Asia oli perjantainakin esillä, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltin presidentti Barack Obama puhuivat puhelimessa.

On kuitenkin alettava varautua tilanteeseen, jossa Minskin tulitaukosopimuksesta ei enää voi uskottavasti puhua. Tunnelma itäisessä Ukrainassa on viimeisten viikkojen aikana kiristynyt selvästi ja tulitus lisääntynyt. Tällä viikolla tarkkailijat raportoivat ukrainalaisjoukkojen alkaneen vahvistaa vanhoja ja rakentaa uusia puolustuslinjoja.

Tilanteen epävakautta lisää se, että kapinallisalueiden ja Venäjän välinen raja on auki. Virallisen tulitauon aikana Venäjältä on tullut kapinallisten tueksi kouluttajia, aseita ja myös venäläisjoukkoja, vaikka Venäjä tämän kiistääkin. Venäjä pitää itseään julistuksellisesti Ukrainan sodan suhteen ulkopuolisena, vaikka kapinalliset ovat siitä riippuvaisia ja siksi sen ohjattavissa.

Venäjän tukemat kapinalliset ovat siis nyt vahvempia kuin tulitauon aikana. Ukrainan joukkojen osalta tilanne ei ole juurikaan muuttunut, paitsi että kotirintamalla idän sota on jo painunut taloushuolien taa.

Surullisesti ollaan tilanteessa, jossa nykyinen kytevä, toistakymmentä uhria viikossa vaativa sota alkaa näyttää parhaalta vaihtoehdolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat