Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avioliittolain ohella pitäisi uudistaa translaki

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsinki Pride -tapahtuma on tällä viikolla kiinnittänyt huomiota sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin. Vaikka tilanne Suomessa on vaikkapa Venäjään verrattuna lohdullinen, länsimaiden joukosta Suomi ei erotu edukseen.

Viime vuoden lopulla kansalaisaloitteen perusteella hyväksytty sukupuolineutraali avioliittolaki näyttää etenevän aikataulun mukaisesti kohti voimaantuloa, vaikka hallitusvaltaan vaalien jälkeen nousseissa puolueissa on paljon kansalaisaloitetta vastustaneita kansanedustajia. Heidän joukossaan on oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps), joka kertoi Kouvolan Sanomille empivänsä, voiko hän esitellä itselleen ja puolueelleen vaikeaa asiaa hallituksessa.

Esittelyssä voidaan käyttää sijaista, eikä Lindström aio ainakaan kansanedustaja Jani Toivolan (vihr) kirjalliseen kysymykseen tällä viikolla antamansa vastauksen perusteella torpedoida lakihankkeen sisältöä. Lindströmin mukaan laki annetaan eduskunnalle viimeistään ensi joulukuussa. "Tarkoituksena on varmistaa, että aviopuolisoita koskevat oikeudet ulotetaan kaikissa tilanteissa myös samaa sukupuolta oleviin pareihin", hän toteaa.

Myös avioliittolain muutoksen vastustajiin kuulunut Juha Sipilä (kesk) totesi kesäkuun alussa pääministerinä STT:lle, että asian valmistelu jatkuu edellisen eduskunnan päätöksen mukaisesti.

Hankalammalta näyttää jo viime hallituskaudella kariutunut translain uudistaminen.

Nyt laki pitää transseksuaalin juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä, että henkilö on steriloitu tai muuten lisääntymiskyvytön. Lisäksi hänen on esitettävä lääketieteellinen selvitys vastakkaisessa sukupuoliroolissa elämisestä. Laki edellyttää myös, että avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävän on muutettava siviilisäätyään juridista sukupuolta vaihdettaessa.

Kansainväliset ihmisoikeuksien toteutumista valvovat elimet pitävät näitä vaatimuksia ihmisoikeuksien vastaisina. Yhä useampi maa on siirtymässä käytäntöön, jossa juridisen sukupuolen vahvistaminen perustuu omaan ilmoitukseen.

Tähän suuntaan pitäisi edetä myös Suomessa. Vaikka transihmiset ovat pieni vähemmistö, jonka asiat ja ongelmat ovat monille täysin tuntemattomia, tiedon puute ei saa muodostua esteeksi ihmisoikeuksien toteutumiselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat