Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuryritys-Suomi, entä jos erehdyit?

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

"Isot vanhat yritykset ovat hallinneet kenttää. Jos ajatellaan työtä ja talouskasvua, sen täytyy perustua pk-sektorin kasvuun."

Näin suorasukaisesti analysoi Suomen talouspolitiikkaa tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius Yleisradion haastattelussa tämän viikon alussa. Hän moitti Suomessa vallitsevaa talousajattelua jälkeenjääneeksi. Ruotsin, Saksan ja Sveitsin kaltaiset maat karkaavat edelle kehityksessä.

Rämpivässä Suomessa on vallalla talouskeskustelu, jossa yritysmyönteisyyttä alleviivataan jokaisessa poliittisessa puheenvuorossa. Samalla joka toisessa lauseessa kuitenkin muistutetaan, ettei Suomi käänny todelliseen nousuun pienillä (palvelu)yrityksillä, koska oikeasti kasvu on isojen vientiyritysten varassa.

Pahimmillaan pienyrityksiä suoranaisesti väheksytään, koska niiden tuottavuus ei aina ole korkea – ainakaan alussa.

Mutta entä jos Wilenius on oikeassa? Entä jos Suomi pelaa oman tulevaisuutensa väärin luottamalla niin hurjasti suuruuteen kansantalouden pelastajana? Entä jos vastaus olisikin pienistä keskisuuriksi ponnistavat yritykset?

Saksa on hyvä esimerkki maasta, jossa lama on ollut ohi jo pitkään. Kyllä, maassa on vahvoja suuryrityksiä, jotka tukevat maan vientiä. Samalla siellä on myös erittäin vahva keskikokoisten perheyritysten kulttuuri. Britanniassa, joka myös on jo toipunut pahimmasta, nuorten yrittäjien – myös naisten – verkkokaupat ja digitaaliset palveluyritykset ovat jo täysin valtavirtaa. Suomen talouskeskustelussa näistä puhutaan hyvin vähän.

Suomessa on kaupunkeja ja alueita, joiden esimerkki kertoo karusti, mihin riippuvuus suurista vientiyrityksistä voi johtaa. Kun esimerkiksi paperitehtaat ovat sulkeutuneet, tehdasalueilla on herätty siihen, ettei muuta yritystoimintaa ollutkaan. Pienetkin yritykset kun olivat usein sidoksissa tehtaisiin. Kun ne ovat menneet, on tyhjää ja vaikeaa.

Kenties Suomi tarvitsisi nimenomaan terveen määrän keskikokoisia yrityksiä, joista voisi myös kasvaa niitä suuria. Tarvitsisimme eräänlaisen henkivakuutuksen, joka takaisi, että jos isot pettävät, maassa syntyy edelleen tarpeeksi erilaisia ideoita muuttuvaan maailmaan.

Pieniä yhden miehen ja naisia firmoja Suomi on jo täynnä. Mutta Suomessa on aivan liian helppoa myös jäädä yhden miehen firmaksi, jos poliittiset paukut laitetaan vain suurten pitämiseen suurina, ei pienten kasvamiseen edes vähän isommiksi.

Erja Yläjärvi erja.ylajarvi@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat