Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmarin kenraalit paljastivat julkisesti todellisen karvansa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Puheet Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan Myanmarin eli entisen Burman demokratisoitumisesta voidaan nyt ainakin joksikin aikaa lopettaa, kun maata vuosikymmeniä hallinneet sotilaat päättivät torstaina pitää itsellään vastedeskin veto-oikeuden perustuslain muutoksiin.

Viisikymmentä vuotta Myanmaria kovaotteisesti hallinnut sotilasjuntta luopui virallisesti vallasta vuonna 2011, mutta sitä seurannut siviilihallinto on ollut selvästi kenraalien talutusnuorassa.

Sotilaiden valta on näkyvimmillään perustuslaissa, jonka juntta sääti vuonna 2008. Se takaa sotilaille neljänneksen parlamenttipaikoista, minkä avulla armeija pystyy estämään kaikki muutokset perustuslakiin. Perustuslain muuttaminen vaatii yli 75 prosenttia parlamentin äänistä. Torstaina parlamentissa tätä rajaa yritettiin laskea 70 prosenttiin, mihin sotilasblokki ei suostunut.

Tulos ei ollut yllätys, mutta se nosti sotilaiden haluttomuuden vallanjakoon kunnolla julkisuuteen. Lännessä moni on ummistanut tilanteelle silmänsä, sillä vallanvaihtoa seuranneet poliittiset uudistukset loivat uskoa, että Myanmar on matkalla kohti demokratiaa. Tätä toivoa lisäsi pitkään kotiarestissa olleen oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin nousu parlamenttiin 2012. Samalla länsi lievensi talouspakotteitaan.

Tämän jälkeen Myanmariin on virrannut sijoituksia, kehitysapua ja arvovieraita. Suomestakin on tänä vuonna käynyt jo kolme ministeriä valtuuskuntineen.

Perustuslaki kieltää presidentin tehtävät ihmisiltä, joilla on ulkomaalaisia lapsia tai puoliso. Tämä esto on suunnattu suoraan Suu Kyitä vastaan, sillä hänen lapsensa ovat brittejä, kuten hänen kuollut miehensäkin oli. Tämänkin lainkohdan muuttaminen kaatui torstaina.

Sekään ei ollut yllätys, mutta se toi pitkästä aikaa sympatiapisteitä Suu Kyille. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet rauhannobelisti Suu Kyitä kovin sanoin siitä, että hän on ollut hiljaa Myanmarissa vainotun rohingya-vähemmistön kohtelusta. Syy on todennäköisesti poliittinen, sillä myanmarilaisten mielestä rohingyat ovat siirtolaisia, joille ei kuulukaan oikeuksia.

Kohtelu nousi otsikoihin, kun tuhannet rohingyat pakenivat Myanmarista mutta naapurimaat yrittivät olla päästämättä aluksia rantautumaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat