Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Ruttuturvat eivät elä satavuotiaiksi"

Pääkirjoitus
 
Jenni Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

Koleaa oli silloinkin. Kesäkuun keskilämpötila Tampereen seudulla ylitti vaivoin kymmenen astetta, ja varpaat jäätyivät järvessä. Suomi valmistautui hyökkäykseen: ensimmäistä maailmansotaa käyvä Saksa uhitteli. Venäjän vallan alla oleva Suomi punoi omia itsenäisyyssuunnitelmiaan.

Silloin syntyi Martta. Mummoni, jonka satavuotissyntymäpäiviä juhlimme juuri. Karjalan Lumivaarasta evakkona Keski-Suomeen kotiutunut ja nyt Tuusulassa omakotitalossaan asustava tervaskanto.

Sadan vuoden ikä on edelleen harvinaisuus mutta yleistymään päin. Tämän vuoden alussa Suomessa asui 741 satavuotiasta ja vanhempaa. 1990-luvun alussa heitä oli hieman yli 150.

Maailmallakin heitä on, esimerkiksi kesäkuisia häitään viettänyt brittipari. 103-vuotiaasta miehestä ja 91-vuotiaasta naisesta tuli maailman vanhin naimisiin mennyt pariskunta. Maailman vanhimman ihmisen titteli vaihtui kesäkuussa, kun sitä hallussaan pitänyt 116-vuotias Jeralean Talley kuoli Yhdysvalloissa. Hän oli vielä 104-vuotiaana innokas keilaaja.

Satavuotiaita 1990-luvun lopussa tutkineen Jukka Louhijan haastattelemia vanhuksia yhdisti myönteinen elämänasenne, kova työnteko ja kohtuus elämäntavoissa. Edes vakavat sairaudet eivät estäneet pitkää ikää, jos vanhus vain tunsi itsensä terveeksi. "Ruttuturvat" eivät elä satavuotiaiksi, oli Louhijan havainto.

Täysin terveet satavuotiaat ovat poikkeus. Pelkästään 90-vuotiaiden ja satavuotiaiden erot ovat jo merkittävät. Sairaudet kasaantuvat, samoin lääkkeiden sivuvaikutukset. Pitkää ikää edistävät sosiaaliset suhteet ja mahdollisuus päättää itse omista asioista.

"Tulevaisuudensuunnitelmat ovat vanhuksillakin tärkeitä. Satavuotiaskin on todennäköisemmin hengissä vuoden päästä kuin ei ole", sanoo Tampereen yliopiston geriatrian professori Jaakko Valvanne.

Satavuotiaana elämä kääntyy muistoihin. Mummoni pohtii, olisiko sittenkin pitänyt ottaa kosijoista se toinen. Vaarini oli hyvä mies mutta kuoli 20 vuotta liian varhain. Suulaalle karjalaiselle jäi jäljelle monta yksinäistä vuotta.

Kollega vieraili 106-vuotispäivillä, joiden päivänsankari on jäänyt miettimään sitä, miksei aikanaan rohkaistunut taidemaalarin uralle.

"Moni kysyy sodasta. Ne ovat aina samanlaisia", hän pohtii.

Sata vuotta kirkastaa ainakin yhden asian. Sydäntä kannattaa seurata.

Jenni Virtanen jenni.virtanen@hs.fi
Kirjoittaja on ulkomaantoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat