Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asumistuen määrä kasvaa hälyttävästi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Asumistuen saajien määrä ylitti kesäkuussa jo 1990-luvun laman lukemat. Ennätykselliset liki 230 000 kotitaloutta saa nyt yleistä asumistukea. Joukko on kasvanut yhtäjaksoisesti kuusi vuotta. Hakijoita tulee pian lisää, sillä Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli toukokuussa 28 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyyden lisääntyminen vauhditti yleisen asumistuen 11 prosentin kasvuun jo viime vuonna, ja valtio maksoi pienituloisille yhteensä 742 miljoonaa euroa asumistukena.

Kun summaan lisätään eläkeläisten ja opiskelijoiden asumistuet, potti paisuu yli 1,5 miljardiin euroon.

Helsingissä tuen tarvitsijoiden määrä kasvoi tuntuvasti muuta maata enemmän. Yhtenä syynä saattaa olla lakimuutos, jonka perusteella vuokra-asunnon neliömäärä ei enää määrittele tuen määrää. Tuelle on toki asetettu katto. Esimerkiksi yksineläjän asumismenoista otetaan huomioon enintään 508 euroa kuussa. Yli menevän osan asukas joutuu maksamaan omasta pussistaan.

Toinen syy ovat pienet palkat, jotka eivät tahdo riittää pääkaupunkiseudun korkeisiin asumiskuluihin. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on rakennettu viime vuosina luvattoman vähän – tuntuvasti alle määrän, josta valtio ja kunnat ovat sopineet.

Taloustilanne on antanut asuntoihin sijoittaville yhtiöille ja sijoitusrahastoille oivan mahdollisuuden ostaa rakennusliikkeiltä paljon vapaarahoitteisia vuokrataloja. Vuokrat ovat tietysti suuret, koska sijoittajat vaativat kunnon tuottoa.

Kova väestönkasvu ja muuttoliike pääkaupunkiseudulle ovat keikauttaneet asuntomarkkinat rankkaan epätasapainoon.

Niukkuus nostaa tulevaisuudessakin vuokria, mutta asukkaiden ansiotulot polkevat paikoillaan. Yhä useampi joutuu asumistuen lisäksi turvautumaan toimeentulotukeen.

Taloustieteilijät katsovat, että mitä enemmän tukea jaetaan, sitä todennäköisempää on, että tuki itsessään korottaa vuokria. Jos tuki kasvaa yhdellä eurolla, VATT:n tutkimuksen mukaan vuokranantaja hyötyy yli 50 senttiä ja loppu menee pienituloiselle vuokralaiselle.

Valtiota uhkaavan asumistukimenojen kasvun luulisi herättävän uuden hallituksen, joka on vannonut talouskasvun ja työllisyyden parantamisen nimeen.

Asuntotuotannon roimalla kasvulla voitaisiin pysäyttää tukimenojen kasvu ja synnyttää samalla rakennusyhtiöihin työpaikkoja.

Miten tuotantoa sitten saataisiin käyntiin?

Metropolialueella valtion ja kuntien pitäisi investoida yhdessä uusiin ratahankkeisiin, joiden asemien ja pysäkkien liepeille keskitettäisiin tiiviitä asuinkortteleita. Rahoituksen ehdoksi valtion olisi asetettava kaupungeille kovat vaatimukset asuntokaavojen määristä.

Kehäradan ja Länsimetron kansantaloudellisia hyötyjä selvittäneen Pellervon taloustutkimuksen (PTT) selvityksen mukaan yhden miljoonan euron pätkä rataa synnyttää 34 asuntoa. Raidejokeri poikisi 80 000 asuntoa Helsinkiin ja Espooseen. Espoon kaupunkirata saisi puolestaan aikaan 25 000 uutta asuntoa.

Jos valtio panee esimerkiksi sata miljoonaa euroa ratahankkeeseen, se poikii 3 400 asunnon rakentamisen. Noin 680 miljoonan euron hankkeet työllistävät 10 000 henkeä. Erilaisia verotuloja kertyy liki 300 miljoonaa euroa.

Rakentaminen saisi vauhtia myös määräysten purkamisesta, jota hallitus on ilmoittanut toteuttavansa. Jos esteettömyysvaatimuksia lievennetään eikä väestösuojia tarvitse rakentaa, vuokra-asuntojen hintojen pitäisi laskea ja samalla myös vuokrien muodostua kohtuullisemmiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat