Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekniikka mahdollistaa kaupunkibulevardit

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunki haluaa muuttaa moottoritiemäiset sisääntuloväylät, kuten Lahdenväylän ja Tuusulanväylän, kaupunkibulevardeiksi.

Ensimmäiseksi ideaa aiotaan kokeilla Laajasalossa. Laajasalontien moottoritien tapainen noin kilometrin pituinen pätkä korvattaisiin neljällä autokaistalla, raitiovaunukaistoilla sekä kävely- ja pyöräteillä. Näin saataisiin yhdistettyä moottoritien halkomat asuinalueet ja tilaa noin 3 000 ihmisen asunnoille.

Alustavissa suunnitelmissa uudet asuintotalot on sijoitettu kadun molemmin puolin, pitkäksi lähes yhtenäiseksi muuriksi. Ensi silmäyksellä näyttäisi syntyvän yksitoikkoinen katukuilu.

Kun tarkastelee suunnitelmaa, lähes sama määrä asuntoja saataisiin täydennysrakentamisella mahdutettua nykyisille, todella väljästi rakennetuille tonteille tien molemmille puolille.

Voi kuitenkin olla, että hyvällä arkkitehtuurilla bulevardikortteleista muodostuisi kiinnostavia ja uudentyyppisiä ratkaisuja.

Asuintalot pitäisi joka tapauksessa suojata melulta ja pienhiukkasilta. Ratkaisuksi suunnittelijat ovat miettineet moninkertaisia ulkoseiniä ja tavallista pienempiä, ääntä vaimentavia ikkunoita.

Julkisivun vaihtoehdoiksi on tarjoiltu viherseinää, parvekevyöhykettä ja sivukäytäviä taloihin. Siitä, kuinka paljon kalliimmiksi rakennuskustannukset tällä tavoin nousisivat, ei ilmeisesti ole laskelmia.

Koska kaupunkibulevardeja suunnitellaan pitkälle tulevaisuuteen, ehkä vuosisadaksi, tekniikka saattaa ennen pitkää ratkaista melu- ja pakokaasupulmat. Kun sähköautot halpenevat, autokanta saattaa uudistua muutamassa vuodessa.

Vielä enemmän kaupunkisuunnittelua mullistavat itseohjautuvat autot, joita voi tilata kännykällä silloin, kun tarvitsee. Kaiken aikaa liikkeessä olevat autot eivät tarvitse pysäköintipaikkoja kadunvarsilta eivätkä suuria pysäköintilaitoksia. Muutamaksi yön tunniksi ne ohjautuvat Kehä III:n liepeillä oleviin huoltohalleihin, jossa ne ladataan seuraavan päivän ajoja varten.

Näin uusi tekniikka vapauttaisi paljon vapaata tilaa kaikille kaupunkilaisille ja muuttaisi ratkaisevasti kaupunkien rakennetta. Yhtä vallankumouksellisia näkymiä kaupunkisuunnittelussa ei ole ollut näkyvissä lähes vuosisataan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat