Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka vie Euroopan vaarallisille vesille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kreikan kriisin viime viikonlopun dramaattisten käänteiden jälkeen näyttää siltä, että maan kohtalo riippuu enää yhden ohuen langan varassa. Se lanka kuuluu Euroopan keskuspankille EKP:lle.

Kun muut Kreikan lainoittajat ilmoittivat, että neuvottelut Kreikan toisen tukipaketin viimeisen osan maksatuksesta eivät enää jatku, EKP jätti vielä pienen mahdollisuuden Kreikalle välttää kaaos ja maksukyvyttömyys, kun markkinat avautuvat tänään maanantaina.

Keskuspankki kertoi, että Kreikan pankit saavat hätärahoitusta nykyisen verran, vaikka sunnuntaisten tietojen mukaan tukineuvottelut päättyivätkin. Toisaalta EKP korosti omaa rooliaan tekemällä näin selväksi, että piikki ei ole auki. Jos Kreikka ei tee omia päätöksiään alkaneen talletuspaon hillitsemiseksi, keskuspankin lupaama hätärahoituksen määrä ei riitä. Viesti tuntui menneen perille, sillä sunnuntai-iltana Kreikka kertoi pankkien pysyvän suljettuina. Perjantai-iltana Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti yllättäen, että Kreikka järjestää ensi sunnuntaina kansanäänestyksen toisen lainaohjelman ehdoista. Tämä yllätti ja raivostutti lainaohjelman rahoittajat EU:n komission, EKP:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n sekä muut euromaat, sillä ne pitävät ilmoitusta uutena ja härskinä keinona pelata aikaa. Ne ilmoittivatkin, etteivät ole enää valmiita pidentämään kesäkuun lopussa eli tiistaina umpeutuvaa lainaohjelmaa, jossa olisi vielä Kreikalle lainattavissa 7,2 miljardia euroa, jos maa suostuu lainoittajien ehtoihin.

Kreikka on pohjoismaihin verrattuna käteistalous. Kreikkalaiset pyrkivät nostamaan rahojaan tileiltään viikonloppuna, sillä he pelkäsivät viranomaisten asettamia nostorajoituksia, pankkien kaatumisia ja Kreikan ajautumista ulos eurosta.

Tiistaina erääntyy Kreikan IMF:ltä saamia lainoja 1,6 miljardin edestä. Vielä ei tiedetä, pystyykö Kreikka sen maksamaan. Sitäkään ei tiedetä, miten Kreikan valtio saa maksettua palkat ja eläkkeet.

Kreikka ja sen mukana muutkin euromaat ovat nyt matkalla tuntemattomille ja tutkimattomille vesille. Karttaa ei ole, mutta siitä on vahva aavistus, että kohta kaikkia sattuu.

Euroalue ja euro voivat kestää Kreikan romahduksen, mutta pahimmin käy köyhimmille kreikkalaisille, joiden nyt jo surkea tilanne vain pahenee. Maksukyvytön valtio ei voi huolehtia sairaistaan tai muuten heikoimmassa asemassa olevista. Kokonainen sukupolvi ei ole voinut aloittaa normaalia elämää, kun isolla joukolla nuorisosta ei ole mitään töitä tarjolla.

Kreikkalaisilla on ollut onneton herraonni. Se tuli julki viimeistään 2009, kun silloinen hallitus myönsi maan alijäämän olevan 13 prosenttia, mikä aloitti nykyisen kriisin ja todisti aiempien vallan pitäjien rakentaneen taloutta valheelle ja velalle.

Kun Kreikalta vaadittiin oikaisutoimia talousapua vastaan, hallitukset suosivat isojen rakenteellisten uudistusten asemesta pikasäästöjä.

Nykyinen päähallituspuolue nousi valtaan tekemällä lupauksia, joista oli helppo päätellä, että niitä ei ole vara lunastaa. Nyt puolue esittää marttyyriä ja valittaa euromaiden vastustavan demokratiaa, kun ne hermostuivat viime metreillä ilmoitetusta kansanäänestyksestä.

Tsiprasin ongelmana on Syrizan hajanaisuus. Velkojien kanssa saavutettu sopu olisi ehkä hajottanut omat joukot, mutta mennyt läpi parlamentissa opposition tuella, mikä olisi ollut kiusallista.

Pitipä velkojien tarjoamaa ehdotusta kuinka huonona tahansa, neuvottelujen tässä vaiheessa – kun kaikki kortit oli katsottu, vastapuolen joustot mitattu ja aika loppu – Tsipras joutui valitsemaan kumpaa hän yrittää pelastaa: Kreikan kansaa vai itseään ja omaa puoluetta. Oma suu voitti kontin suun – kuten muillakin maata hallinneilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat