Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki rahat likoon unelman takia

Pääkirjoitus
 
Ismo Uusitupa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimituksen uutistuottaja

Mitä yhteistä on Kari Rouvisella ja Ralf Molanderilla? Vastaus: molemmat osallistuivat äärimmäiseen kilpailuun, ja leikki jäi kesken.

Rouvinen osallistui juhannuksen alla Yhdysvalloissa Race Across America -pyöräilykilpailuun, jota pidetään maailman raskaimpana pyöräilykoitoksena. 4 828 kilometriä piti taittua 12 päivässä, mutta Rouvinen joutui keskeyttämään jo kolmantena päivänä.

Molander kilpaili alkuvuodesta moottoripyörällään Dakar-aavikkorallissa – ja kaatumisesta seurannut loukkaantuminen lopetti kisaurakan toisena päivänä.

Ensimmäinen reaktio molemmissa tapauksissa on suuri hämmästely. Miksi ihmeessä joku lähtee moiseen yritykseen, vaikka tiedossa on hyvin se, että monet keskeyttävät ja jotkut menettävät henkensäkin kilpailun aikana. Ainakin kilpailuun osallistuminen käy kukkarolle – käytännössä vuosien säästöt, mahdollisesti lainarahatkin, kuluvat hetkessä.

Samaan sarjaan toki kuuluu monia muitakin fyysisiä ponnistuksia, kuten vuorikiipeily Himalajalla ja yksinpurjehdus maailman ympäri.

Kun itselle ei tulisi mieleenkään lähteä tällaisiin koitoksiin, ei edes vähemmän hurjiinkaan, melkein jo hengästyy pelkästä ajatuksesta.

Kun asiaa miettii enemmän, alkaa vähitellen ymmärtää. Kyse on oikeastaan ihan samasta asiasta kuin missä tahansa unelmassa: juuri tämän haluan tehdä, maksaa mitä tahansa, käy miten tahansa. Jollekin se voi olla romaanin kirjoittaminen, käyminen jalkapallon MM-kisoissa, yrityksen perustaminen tai talon rakentaminen.

Tässä on syytä erottaa se, että näillä unelmilla ei ole mitään tekemistä rahan ja maineen hankkimisen kanssa. Näitä asioita tehdään ihan omaksi iloksi, itseä varten – jopa syystä, mitä ei osaa sen tarkemmin selittää.

Kysymys kuuluukin, täyttyivätkö Rouvisen ja Molanderin unelmat, edes joltain osin? Tavoite oli tietysti päästä maaliin asti, mutta näin sivustaseuraajan näkökulmasta jo osallistuminen oli kova temppu. Yritys oli ehkä joiltain osin uhkarohkea, jopa epätodellinen, mutta eipä ainakaan tarvitse harmitella yrityksen puutteesta.

Kummallakin käy varmasti mielessä, pitäisikö yrittää uudelleen. Jos mahdollisuus tulee, harkintaa kannattaa tehdä monelta kantilta. Sama koskee muitakin unelmia – unelmasta kun ei ole pitkä matka pakkomielteeseen.

Ismo Uusitupa ismo.uusitupa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimitussihteeri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat