Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimus on vaativa harjoitus

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Heinäkuun lähestyessä Suomi on alkanut vähitellen hiljentyä lomien viettoon.

Poikkeuksiakin toki on: työmarkkinajärjestöissä joudutaan vähintään päivystämään. Syynä on pääministeri Juha Sipilän (kesk) ajama, yhteiskuntasopimuksen nimellä kulkeva työmarkkinasopimus.

Hallitusohjelman mukaan hallitus tekee ehdotuksensa työelämän osapuolille heinäkuun loppuun mennessä, ja järjestöjen pitäisi sitoutua yrittämään sopimusta 21. elokuuta mennessä – jos ne siis aikovat lähteä yritykseen mukaan.

Järjestöt joutuvat päivystämään, koska Sipilä haluaa sopimusehdotuksesta sellaisen, jolla on myös läpimenon mahdollisuus järjestöjen hallinnoissa. Tämä tarkoittaa, että ehdotusta pohjustetaan yhdessä järjestöjen kanssa.

Viime viikolla Sipilä tapasi työmarkkinajohtajat Kesärannassa. Tällä viikolla hän käy osapuolet läpi yksi kerrallaan kahdenvälisissä neuvotteluissa.

Ilmeisesti Sipilä käyttää samaa menetelmää kuin hallitusneuvotteluissa: iterointia. Se tarkoittaa, että tavoite tarkentuu kierros kierrokselta.

Hallituksen tavoitteena on yksikkötyökustannusten pienentäminen viidellä prosentilla. Se parantaisi Suomen vientiteollisuuden hintakilpailukykyä maailmalla. Nyt kehitys on menossa väärään suuntaan, sillä Suomen osuus maailmankaupan arvosta on supistunut vuodesta 2009 alkaen.

Tavalliselle työntekijälle voi olla hankala selittää, miten työttömyys vähenee, jos töissä jo olevat tekevät pidempää päivää. Alkuun työllisyys ei varmasti parane, pikemminkin ehkä heikkenee, kun olemassa olevat työt jakaantuisivat yhä harvemmille.

Työllisyyden parantuminen perustuu oletukseen, että työn määrä ei ole mikään vakio. Ajatus kulkee seuraavasti: kun samoilla työkustannuksilla tuotetaan useampi kappale tavaraa, yhden kappaleen hintaa on varaa laskea. Silloin tavara menee paremmin kaupaksi. Jos tavara alkaa mennä nykyistä paremmin kaupaksi, sitä kannattaa alkaa valmistaa entistä enemmän. Vienti alkaa vetää, jolloin yritykset investoivat uusiin koneisiin ja palkkaavat lisää väkeä.

Mutta tämä kaikki on vain talousteoriaa.

Palkansaajien keskusjärjestöt ovat epäilemättä valmiita – suorastaan jopa halukkaita – yhteiskuntasopimukseen. Niillä on aivan riittävän realistinen käsitys Suomen viennin tilasta. Yhteiskuntasopimuksella aiotaan kuitenkin muuttaa asioita, joista päätetään työnantaja- ja palkansaajaliittojen välisissä alakohtaisissa työehtosopimuksissa. Niistä keskusjärjestöt eivät neuvottele. Liitoilla ei taas ole mitään tarvetta ajatella yhteiskunnan kokonaisetua: ne ovat olemassa jäsentensä etujen ajamista varten.

Jotta yhteiskuntasopimuksesta olisi hyötyä, työehtosopimusten osapuolien – liittojen – pitää osallistua siihen riittävän kattavasti.

Harjoituksesta tulee vaikea, sillä lähtökohta on palkansaajien näkökulmasta valmiiksi vino. Kun tavoitteena on yksikkötyökustannusten pienentäminen viidellä prosentilla, työmarkkinoiden normaali neuvottelulogiikka ei käy. Tavallisesti työmarkkinaneuvotteluissa asioita ostetaan ja myydään puolin ja toisin niin, että lopputulos on suurin piirtein tasapainoinen kokonaisuus. Kun tavoitteena on työnantajan kustannusten pienentäminen, työnantajan kustannuksia ei voi oikein kasvattaa millään tavalla vastapainoksi.

Ennuste yhteiskuntasopimuksen toteutumiselle ei siis ole kovin lupaava. Mutta ehkä se olisi kuitenkin parempi vaihtoehto kuin hallituksen uhkaamat lisäsäästöt, jotka tulevat käyttöön, jos sopimusta ei synny.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat