Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnan rytmi on normaalista myöhässä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänään tiistaina koittaa kansanedustajillekin lomakausi, ellei sitten Kreikan kärjistyvä tilanne aiheuta äkillisiä muutoksia suunnitelmiin. Tarvittaessa eduskunta voidaan kutsua koolle vaikka loman aikana, jos tilanne sitä vaatii.

Tavallisesti eduskunta pyrkii pääsemään lomille juhannukseen mennessä, mutta tällä kertaa juhannus oli poikkeuksellisen varhain. Harvinaista on kuitenkin, että istuntokausi kestää kesä–heinäkuun taitteeseen asti.

Osaksi syy on vaalikeväässä. Vaalien jälkeen ottaa aikansa, ennen kuin eduskunta on järjestäytynyt lopulliseen muotoonsa valiokuntapaikkoineen.

Vielä enemmän aikaa kuluu ennen kuin eduskunta pääsee käsiksi varsinaiseen työhönsä eli lakien säätämiseen, sillä uudelta hallitukselta pitäisi ensin saada esityksiä eduskuntaan.

Eduskunta pääsee nykyisin vaalikeväänä aina vähän myöhemmin kesälaitumille. Siihen on syynä se, että eduskuntavaalit siirrettiin maaliskuulta huhtikuulle jo ennen edellisiä eduskuntavaaleja.

Vaalit siirrettiin myöhäisempään ajankohtaan, koska vaalikampanjointi haluttiin sijoittaa parempien säiden aikaan. Kampanjointi olisi miellyttävämpää ja vaalikansaa enemmän liikkeellä. Tänä keväänä siitä ei tosin ollut paljon iloa.

Siirto aiheutti kuitenkin ongelman toisessa päässä.

Kun vaalit pidettiin maaliskuussa, hallitus saatiin nimitetyksi hyvissä ajoin ennen vappua. Siitä juhannukseen ehti jo hyvin työllistää eduskuntaa. Nyt – siis jo toisen kerran – menee pitkälle syksyyn ennen kuin eduskunta kykenee täysipainoiseen lainsäädäntötyöhön.

Ylipäätään hallituksen – ja eduskunnan – rytmi on tänä vuonna normaalia myöhempi. Hallituksen budjettineuvottelutkin ovat elokuun lopun sijaan syyskuun alkupuolella.

Ellei yllätyksiä tule eteen, eduskunta palaa kesätauolta 8. syyskuuta. Elokuussa eduskuntaryhmät kokoontuvat kesäkokouksiinsa.

Kesän aikana myös hallitus työskentelee kesämiehityksellä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) jää lomalle ensi viikon alussa, 6. heinäkuuta.

Silloin koittaa perussuomalaisten puheenjohtajalle, ulkoministeri Timo Soinille taas yksi palkinto elämäntyöstä. Hän toimii pääministerin sijaisena kaksi viikkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat