Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Suomen jalkapallo voisi ottaa oppia jääkiekosta"

Pääkirjoitus
 
Kari Räisänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Älkää nyt pilkatko, mutta uskoin, että kesällä 2016 Suomen miesten maajoukkue pelaa ensimmäistä kertaa jalkapallon EM-turnauksessa. Tein matkasuunnitelmia, tutkin otteluohjelmia – hyvä etten jo varannut lentolippujakin Ranskaan.

Ensi kesän suunnitelmat menivät lopullisesti uusiksi, kun 13. kesäkuuta Suomi hävisi neljännen perättäisen ottelunsa EM-karsinnoissa. Olympiastadion oli puolityhjä, ja ilta murheellinen.

Palloliitto päätti erottaa maajoukkueen valmentajan Mixu Paatelaisen. Minä päätin unohtaa hetkeksi Suomen maajoukkueen.

Paatelainen oli potkunsa ansainnut. Suomi on lohkossaan viidentenä, kaksi pistettä Färsaarten perässä. Paatelaisen puolustukseksi on kuitenkin sanottava, että tuskinpa moni olisi pärjännyt pestissä paremmin.

Joskus pettymyksistä poikii uusi nousu, oli kyse sitten urheilusta, politiikasta tai bisneksestä. On pakko miettiä, mikä meni vikaan, on tehtävä johtopäätöksiä ja tarvittaessa annettava tietä uusille yrittäjille.

Valitettavasti Suomessa sellainen ei ole tapana, Suomen Palloliitosta puhumattakaan.

Visio meillä jo on. Vuonna 2013 Palloliitto arvioi jalkapallon kansainvälistä tasoa ja asetti tavoitteen: vuonna 2020 Suomi on Euroopan kymmenen parhaimman maan joukossa. Aikaa on, mutta kukaan ei enää usko tähän.

Suomalainen jääkiekko pääsi pettymysten kierteestä, kun se voitti vuonna 1995 maailmanmestaruuden. Lajissa osattiin hyödyntää menestys taloudellisesti ja urheilullisesti.

Jalkapallossa olisimme voineet ottaa oppia kiekkoilijoista. Sen sijaan meillä on ollut tapana ylimielisesti muistuttaa, että jääkiekko on harvojen laji mutta jalkapalloa pelataan kaikkialla.

Tulosten valossa onkin suoranainen ihme, että jalkapallo on aina vain Suomen suosituimpia urheilulajeja: rekisteröityjä pelaajia on yli 120 000. Jossain on vikaa, jos tästä joukosta vain kourallinen kelpaa maailman ammattilaiskentille.

Optimisti ajattelee, että nuorissa on tulevaisuus. Tänä vuonna esimerkiksi HJK:n ja Käpylän Pallon juniorit ovat kaataneet turnauksissa sellaisia joukkueita kuin Schalke, Juventus ja Arsenal.

Pessimisti muistuttaa, että pessimisti ei pety.

Kari Räisänen kari.raisanen@hs.fi
Twitter: KariRaisanen
Kirjoittaja on HS:n päivän lehden esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat