Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoima-käänne herättää kysymyksiä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Uuden ydinvoimalan rakentamista suunnitteleva Fennovoima yllätti tiistaina jättäessään rakennuslupahakemuksen ja omistajuusselvityksen. Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF oli löytänyt uudeksi osakkaaksi kroatialaisen Migrit Solarna Energija -energiayhtiön. Se on nyt yhdeksän prosentin omistuksellaan Fennovoiman toiseksi suurin osakas Outokummun jälkeen.

Fennovoiman mukaan uuden kroatialaisosakkaan ansiosta hanke täyttää rakennusluvalle asetetun ehdon sitovasta yli 60 prosentin kotimaisesta omistuksesta. Kotimaiseksi kun lasketaan myös EU- ja Eta-alueelta tuleva omistus. Kroatia on kuulunut EU:hun vuodesta 2013.

Uusi ja Suomessa täysin tuntematon kroatialaisyhtiö herättää kuitenkin paljon kysymyksiä. Työ- ja elinkeinoministeriöllä (TEM) on vakava paikka selvittää tarkkaan, täyttääkö kroatialainen osakas eduskunnan asettaman ehdon. Tämän arvioinnin TEM aikoo tehdä muutamassa viikossa. Vielä ei siis tiedetä, esittääkö se hakemuksen hyväksymistä vai hylkäämistä.

TEM selvittää paitsi kroatialaisyhtiön omistusrakenteen, myös sen, miten yhtiö on rahoittanut osakkuutensa Voimayhtiö SF:ssä. Jos kaikki on kunnossa, poliittista pelivaraa ei juuri ole. Se on kuitenkin selvää, että omistusehdon kokoon saaminen jäi Fennovoimalta viime hetkiin. Uudesta osakkaasta se kertoi elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk) maanantai-iltana.

Koko Fennovoiman matka on ollut vaiherikas. Se, ettei valtava hanke lopulta saanut pelastajakseen suomalaista teollisuutta, kertoo paljon Suomen energiapolitiikasta, ydinvoiman taloudellisesta kannattavuudesta, taloustilanteesta ja turvallisuusympäristöstä – ja Venäjästä.

Vaikka Fennovoima-hanke on yritetty esittää puhtaasti energiapolitiikaksi, se ei suinkaan ole vain sitä. Hankkeessa on ollut kyse Venäjästä siitä asti, kun Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom tuli mukaan osakkaaksi ja laitetoimittajaksi vuonna 2013.

Fennovoima ei ole kertonut, mikä osuus Rosatomilla oli uusiutuvaan energiaan keskittyvän kroatialaisyhtiön löytämisessä osakkaaksi. Jos se oli aktiivinen, vahvistuu käsitys siitä, että Venäjä pitää Fennovoimaa korkean profiilin hankkeena ja Hanhikiven voimalaa tärkeänä käyntikorttinaan maailmanmarkkinoille. Uuden osakkaan löytäminen oli Rosatomille tärkeää siksi, että Rosatom ja sähköyhtiö Fortum eivät saaneet tehtyä sopimusta yhteisen vesivoimayhtiön perustamiseksi Venäjällä. Se oli Fortumin ehto Fennovoimaan osallistumiselle.

Sen jälkeen kun Rosatom liittyi Fennovoima-hankkeeseen, Euroopassa on tapahtunut paljon. Ukrainan sota nosti EU:ssa uudelle tasolle huolen suuresta riippuvuudesta venäläisestä energiasta. Siitä pyristellään nyt irti. Vaikka Fennovoima-hanke noin periaatteessa lisää Suomen energiaomavaraisuutta, se tehdään silti sitoutumalla venäläiseen reaktori- ja ydinpolttoainetoimittajaan.

Fennovoima-hankkeen uusin käänne alleviivaa sitä, että suomalaiset yritykset eivät enää ole yhtä kiinnostunut investoimaan ydinvoimaan kuin vielä jokin aika sitten. Ne eivät lähteneet nostamaan omistusosuuksiaan Fennovoimasta, vaikka riski koko hankkeen kaatumisesta oli todellinen. Uusia tulijoitakaan ei löytynyt.

Pienen kroatialaisen yhtiön ilmestyminen Fennovoiman toiseksi suurimmaksi omistajaksi aivan viime metreillä aiheutti heti hämmennystä. Yllätysosakas näyttää epäilyttävältä, varsinkin kun sen taustoista ei ole selvyyttä. Ilma on lisäksi sakeana epäilyjä siitä, että yhtiö on venäläinen peiteyritys.

Näin suurelle hankkeelle tällainen käänne ja hakemukseen liittyvät isot kysymykset eivät todellakaan ole kunniaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat