Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raideliikennettä on kehitettävä kehäradan avauduttuakin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Matkustajaliikenteelle tänään keskiviikkona avattu kehärata antaa paljon uusia mahdollisuuksia koko Helsingin seudun kehittämiseen.

Uusi yhteys muuttaa nopeasti pääkaupunkiseudun liikennevirtoja ja ihmisten kulkutottumuksia radan lähistöllä, mutta etenkin pitkällä aikavälillä uudet liikennejärjestelyt vaikuttavat yhdyskuntarakenteeseen muuallakin.

Pääradan ja Vantaankosken radan yhdistävä kehärata luo käytännössä uusia kaupunginosia ja asuinalueita. Esimerkiksi Vantaan Kivistön väkiluku aiotaan moninkertaistaa oman aseman ja alueelle rakennettavan suuren kauppakeskuksen voimalla: vuonna 2030 Kivistössä uskotaan olevan jo 30 000 asukasta. Vantaan Leinelään on muuttanut alle viidessä vuodessa yli tuhat asukasta. Etenkin Helsinki-Vantaan lentoasemalle kauan kaivatun raideyhteyden ansiosta kehärata on myös valtakunnallisesti tärkeä hanke.

Uutuudenkarhea kehärata tuo väistämättä myös sisäänajovaiheen pulmia. Etenkin Vantaalla bussiyhteyksiin tulee paljon muutoksia, ja joillekin ihmisille reitti- ja aikataulumuutokset merkitsevät heikennyksiä. Voi myös olla, ettei Helsingin keskustan ja lentoaseman välinen raideyhteys täytä ainakaan ensi alkuun etapin aikatauluun ja matkustusmukavuuteen liittyviä odotuksia – varsinkin, kun työt Lentoaseman pysäkillä ovat vielä kesken. Sekä HSL:ltä että VR:ltä vaaditaan nyt erityistä herkkyyttä asiakaspalautteelle.

Kehäradan avautuminen on tärkeä virstanpylväs, mutta Helsingin seudun joukkoliikenteen parantamisessa on vielä paljon tehtävää. Työn alla ovat muun muassa länsimetro sekä suunnitelmat Helsingin Pisararadasta, Helsingin ja Espoon poikittaisliikennettä helpottamaan tarkoitetusta Raide-Jokerista sekä raideliikenteen jatkamisesta Sipoon suuntaan.

Raideyhteyksien rakentaminen on hidasta ja vaatii vuosikymmeniä eteenpäin katsovaa kaukonäköisyyttä ja kärsivällisyyttä, mutta laaja ja mahdollisimman saumattomasti yhteen sulautuva raideverkosto on koko yhteiskunnan etu.

EU-komissiokin esittää Helsingin raideliikennehankkeisiin 16,3 miljoonan euron tukipottia (HS 30. 6.). Olisi toivottavaa, että hallituksen mietintämyssyyn hautautuneesta Pisararadasta tulisi piakkoin myönteinen päätös.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat