Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakon sanelema vapaaehtoisuus

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Viime viikon EU-huippukokous Brysselissä oli näyttävä. Kreikka varasti lopulta show'n, mutta kunnon kiistat käytiin myös siitä, miten ja millä säännöin EU-maat mahdollisesti siirtelisivät turvapaikanhakijoita Kreikasta ja Italiasta muihin maihin.

Syntyi käsite vapaaehtoinen pakko.

Se tarkoittaa sitä, että myös pakkoa vastaan harannut Suomi ottaa vastaan EU:n siirtelemiä turvapaikanhakijoita – todennäköisesti saman verran kuin ehdotettiin, mutta omalla päätöksellään.

Vapaaehtoinen pakko sopii nyt moneen EU:ssa, kuten yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan syventämiseen.

Aiheen piti olla huippukokouksen pääteema, mutta siitä ei juuri ehditty keskustella. Suomen tavoite kuitenkin toteutui, sillä EU:n korkea edustaja Federica Mogherini alkaa laatia EU:n turvallisuusstrategiaa. Kokouksen päätelmiin kirjattiin myös toinen Suomen tärkeä tavoite, hybridiuhkiin vastaaminen.

Ukrainan sota, Venäjän suurvaltauhittelu, Isis, Libya ja liekehtivä Lähi-itä luovat pakkoa linjata yhteistä turvallisuuspolitiikkaa. Samaan aikaan EU elää aikoja, jolloin kaikki pitää verhota vapaaehtoisuuteen. Vapaaehtoisuuden pakon luovat britit. Britannialle mikään, mikä syventäisi EU-yhteistyötä, ei nyt käy.

Jotain on silti pakko tehdä. Uhkien vuoksi, ja rahan. Vaikka EU-maat käyttävät puolustusmenoihin puolet siitä, mitä Yhdysvallat, Eurooppa saa rahoilleen vastineeksi vain kymmenesosan amerikkalaisten suorituskyvyistä.

Pakon sijaan EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker yrittää nyt monin tavoin edistää ilmapiiriä, jossa halukkaat voisivat edetä puolustusyhteistyössä muita rivakammin. Tästä esimerkki on EU:n uuden ajatuspajan European Political Strategy Centren ja Junckerin uuden puolustusneuvonantajan Michel Barnierin raportti puolustusyhteistyön syventämisestä. Se on hyvin suorasanainen.

Raportissa ehdotetaan muun muassa, että halukkaat voisivat yhdistää sotilaskoulutusta, hankkia yhteisiä suorituskykyjä ja perustaa pysyvän operaatioesikunnan Brysseliin. Moitteita EU-maat saavat paljon. Puuttuu poliittista tahtoa, yhteistyö on sirpaleista. Monia EU-maita vaivaa Nato ensin -refleksi. Ne siis ajattelevat sitä silloinkin, kun ei olisi pakko.

Raportti on yksi osoitus siitä, että yhteisiin ongelmiin tarvitaan yhteisiä ratkaisuja. Vaikka rakenteellisen puolustusyhteistyön tiivistäminen vaikuttaa nyt vaikealta, sille ei oikein ole vaihtoehtoja.

Anna-Liina Kauhanen
anna-liina.kauhanen@hs.fi

Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat