Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääomatulojen verotusta on uudistettava

Pääkirjoitus
 
Vesa Kanniainen ja Heikki Koskenkylä
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Päättäjillä pitäisi olla rohkeutta alentaa yhteisöveroastetta ja kiristää osinkojen verotusta.

Tuoreen hallitusohjelman tavoitteena on tehdä Suomesta kilpailukykyisempi uudistamalla yrittämisen, omistamisen ja investointien verotusta. Yhteisöverokanta halutaan pitää kilpailukykyisenä.

Tavoitteet ovat oikeat, mutta miten niihin päästään?

Nykyinen pääomatulojen verotus on monimutkainen ja vääristävä. Se suosii investointeja arvopapereihin ja kiinteistöihin yrityksen tuotannollisen pääoman ja tutkimuspanostuksen kustannuksella. Verotus nostaa yritysten pörssiin listautumisen kynnystä ja kannustaa muuntamaan ansiotuloja pääomatuloiksi.

Pääomatulojen verotusta voidaan kuitenkin uudistaa niin, että ongelmat poistuvat. Se edellyttää verotuksen painopisteen siirtämistä yhteisöverosta osinkotulon verotukseen. Päättäjillä pitäisi olla rohkeutta alentaa yhteisöveroastetta mutta samalla kiristää osinkojen verotusta.

Yhteisöveroastetta pitäisi alentaa 20 prosentista 15 prosenttiin. Samalla listatuista yhtiöistä maksetut osingot tulisi saattaa täysimääräisesti veronalaiseksi pääomatuloksi – nyt osingosta 85 prosenttia on veronalaista tuloa. Pääomatulojen verotus on tällöin toteutettavissa 30 prosentin veroasteella.

Listaamattomista yhtiöistä saatujen osinkojen veronalaisen pääomatulon osuus tulisi nostaa nykyisestä 25 prosentista 35 prosenttiin niin sanotun normaalituoton osalta. Samalla normaalituoton rajaa voitaisiin alentaa kolmeen prosenttiin yhtiön nettovarallisuudesta, kun raja on nyt kahdeksan prosenttia.

Normaalituoton ylittäviä osinkoja verotettaisiin täysimääräisesti pääomatulona, yhdenmukaisesti listatuista yhtiöistä maksettujen osinkojen kanssa. Tällöin listautumiskynnys poistuisi ja pääomamarkkinat tervehtyisivät. Normaalituoton ylittävien osinkojen kokonaisveroasteeksi – siihen sisältyvät yhteisövero ja osingonsaajan maksama vero – muodostuisi 40,5 prosenttia.

Hallituksen ajama helpotus piensijoittajille voidaan toteuttaa siten, että vain 35 prosenttia listatuista yhtiöistä saaduista osingoista olisi veronalaista pääomatuloa esimerkiksi 3 000 euroon saakka.

Globalisaation aikakaudella valtiot kilpailevat yritysten ja työpaikkojen sijoittumisesta alueelleen. Suomeen tehdyn investoinnin tuotto yhteisöveron jälkeen ei voi jäädä matalammaksi kuin kilpailijamaissa.

Alennetut yhteisöveroasteet Irlannissa (12,5 prosenttia), Sveitsissä (noin 18 prosenttia) ja Virossa (nolla) viestittävät tämän ratkaisun merkityksestä. Irlanti on houkutellut lukuisia globaaleja suuryhtiöitä alueelleen ja Viro pienempiä yhtiöitä naapurimaistaan. Esimerkiksi Suomesta Viroon on siirtynyt jo 27 000 yritystä. Suomi ei ole nyt houkutteleva investointikohde ulkomaisille tai suomalaisille yhtiöille.

Vuosina 2000–2013 Suomen tehdasteollisuuden kannattavuus putosi 12 prosentista 2,9 prosenttiin. Kilpailukykymme kuilu moniin maihin nähden on yksikkötyökustannuksilla mitattuna noin 15 prosenttia, Saksaan nähden vielä enemmän. Vuonna 2013 Suomen teollisuuden investointiaste suhteessa jalostusarvoon oli 15 prosenttia, kun vuonna 1980 luku oli 22 prosenttia.

Suomi tarvitsee rakenteellisia uudistuksia. Verouudistus on rahoitettavissa eliminoimalla verotukia.

Yhteisöveron alentamista kavahtavien kannattaa tutustua tuoreeseen saksalaiseen tutkimukseen, jonka mukaan yhteisöveron alentamisen hyödyt kanavoituvat työntekijöille jopa 77-prosenttisesti yrityksen parantuneen palkanmaksukyvyn seurauksena. Vahvistuva yritystoiminta on myös työntekijöiden etu.

Ehdotuksemme houkuttelisi suomalaisia ja ulkomaisia yrityksiä investoimaan nykyistä enemmän Suomeen. Se ehkäisisi yritysten maksamien verojen valumista ulkomaille, vahvistaisi verotuksen neutraalisuutta ja vähentäisi harmaata taloutta. Myös kannustin ansiotulojen muuttamiseen pääomatuloiksi lievenisi hyvin merkittävästi.

Ehdotuksemme tähtää pääomatulojen verotuksen ongelmien poistamiseen pitkällä aikavälillä. Se ehtisi uuden hallituksenkin käsiteltäväksi, vaikka asiaa ei ole kirjattu hallitusohjelmaan.

Vesa Kanniainen ja Heikki Koskenkylä
Kanniainen on kansantaloustieteen professori Helsingin yliopistossa. Koskenkylä on entinen Suomen Pankin rahoitusmarkkinaosaston osastopäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat