Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:ssa teloitus saa nyt sattua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eurooppalaisittain katsoen Yhdysvalloissa käydään hämmentävää keskustelua kuolemantuomiosta.

Tuore esimerkki on maan korkeimman oikeuden maanantainen päätös, jonka mukaan ruisketeloitukset ovat perustuslain mukaisia, vaikka niissä käytettävää rauhoittavaa ainetta epäillään tehottomaksi ja kuolemaa siksi kivuliaaksi.

Teloittavista osavaltioista neljä käyttää myrkkyruiskeella tehtävissä teloituksissa midazolam-nimistä rauhoittavaa ainetta, jonka on tarkoitus tainnuttaa teloitettava ennen kuin häneen pistetään kahta muuta ainetta, jotka halvaannuttavat ja pysäyttävät hengityksen. Ainakin kerran tuomitun on kuitenkin arveltu olleen tajuissaan ja kuolleen tuskaisesti.

Kolme Oklahoman osavaltiossa kuolemantuomiota odottavaa vankia valitti korkeimpaan oikeuteen, että midazolamin käyttö teloituksissa rikkoo perustuslain kahdeksatta lisäystä, joka kieltää julmat rangaistukset. Korkeimman oikeuden enemmistö oli eri mieltä.

Euroopassa kuolemantuomiota pidetään pääsääntöisesti julmana rangaistuksena. Peruuttamattomuus tekee siitä erityisen ongelmallisen.

Yhdysvalloissa on viime aikoina keskusteltu paljon oikeuslaitoksen ja kuolemantuomioiden ongelmista. Korkein oikeus kuitenkin kiistelee yhä siitä, kuinka kivulias teloitus saa olla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat