Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiakisat ovat arvokas tv-oikeus

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kesä- ja talviolympialaisia on seurattu Ylen kanavilla siitä asti, kun television yleistyminen sai kisat tavoittamaan miljoonia ihmisiä eri puolilla  maailmaa. Vuoden 1956 Melbournen ja vuoden 1960 Rooman kesäkisat olivat ensimmäisiä, joita suomalaiset katsoivat.

Tähän asti Yle on pysynyt vielä rimaa hipoen mukana tv-oikeuksista käydyissä tarjouskilpailuissa, ja olympialaisia on voinut seurata vapaasti katsottavilla kanavilla. Vuoden 2018 kisoista lähtien tilanne on muuttumassa, kun yhdysvaltalainen mediajätti Discovery Communications – Eurosportin emoyhtiö – osti kuusien kisojen lähetysoikeudet 1,3 miljardilla eurolla. Summa on kymmeniä prosentteja enemmän kuin esimerkiksi Yle olisi voinut maksaa. Discovery hankki itselleen koko Euroopan oikeudet – ei vain Suomen, jonka markkinat ovat mitättömät isoihin maihin verrattuna.

Suomen laki velvoittaa, että olympialaisten pitää näkyä vapailla kanavilla, mutta lähetysten muoto voi muuttua. Varsin todennäköistä on, että Discovery myy oikeudet jossain muodossa edelleen Ylelle. On kuitenkin auki, näkyvätkö kisat suorina lähetyksinä ja mitä lajeja näytetään. Ei ole mieltä katsoa keihäänheiton finaalia, jos se on käyty kaksi tuntia aiemmin. Tämä voi olla rahakysymys Ylelle, jolle oikeus olympialaisten näyttämiseen on arvokas. Yle-veroa on vaikea perustella, jos olympiakisat eivät enää kuulu Ylen yhteiskunnalliseen tehtävään.

Olympialaisten hyvä puoli on, että penkkiurheilija voi katsoa lajeja, joita hän ei muuten seuraisi. Haulikkoammunta voi olla jännittävämpää kuin tylsä jalkapallo-ottelu.

Kummastusta herättää, mihin jo nyt ylettömän rikas Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) tarvitsee niin paljon rahaa. Yksi selitys voi olla, että KOK haluaa perustaa oman olympiakanavansa, jossa se saa näkyvyyttä myös kisojen välissä.

Riippumatta siitä, millä tavalla ja millä kanavalla Discovery jakaa lähetyksensä, harva suomalainen on valmis maksamaan 17 päivää kestävistä kisoista. Urheilun maksu-tv ei tuota tarpeeksi, ja kulut pitäisi maksaa mainoksilla, joille KOK asettaa omat ehtonsa.

Mainosten katkoma urheilulähetys ei viehätä. Vai näemmekö jonain päivänä olympialaisissa mainoksen, että olemme maksaneet mainoksettomat kisat?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat