Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan talous on pian myös EU:n asia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Nyt, kun huomio on Kreikassa, on syytä muistaa myös toisen Euroopan maan olevan vaarassa ajautua maksukyvyttömäksi. Kyse on Ukrainasta, jonka hallitus ja velkojat yrittivät tiistaina neuvotella velkojen uudelleenjärjestelyistä Washingtonissa.

Ukraina on pyytänyt joukkolainansa ostajia leikkaamaan 40 prosenttia runsaan 20 miljardin euron lainasta. Velkojat eivät ole vielä suostuneet tähän, ja neuvottelut ovat olleet viikkoja jumissa. Maanantaina Ukrainan hallituksen velkaneuvottelija ilmoitti, että hallitus voi keskeyttää lainamaksut, jos sopua ei synny. Tässä kuussa erääntyy yli 100 miljoonan euron arvosta Ukrainan joukkolainojen korkoja, ja analyytikot ovat varoitelleet maan laiminlyövän koronmaksun.

Lainojen leikkaaminen on itsessään riittämätöntä. Se on silti Ukrainalle tärkeää, sillä se on keskeinen ehto Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainalle. IMF:n tuki on välttämätön, koska Ukraina on Itä-Ukrainan sodan, aiempien hallintojen toimien ja rakenteellisten ongelmiensa vuoksi käytännössä jo nyt maksukyvytön.

Ukrainan itäosissa runsas vuosi sitten alkanut sota on saanut maan jo valmiiksi kriisissä olleen talouden polvilleen. Venäjän tukemien kapinallisten hallussa on vain noin neljä prosenttia Ukrainan pinta-alasta, mutta alueella on paljon teollisuutta ja valtaosa Ukrainan hiilikaivoksista, jotka ovat olleet tärkeitä niin sähköntuotannolle kuin viennille. Hallituksen mukaan Ukraina menetti 20 prosenttia taloudestaan.

Sotimiseen ja joukkojen ylläpitoon kuluu paljon rahaa. Taloutta heikentävät myös sisäiset pakolaiset, joita on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan yli 1,3 miljoonaa. Oikea luku voi olla suurempi.

IMF on arvioinut Ukrainan talouden supistuvan tänä vuonna yhdeksän prosenttia. Tiistaina maan tilastokeskus kertoi reaalipalkkojen pienentyneen alkuvuonna noin neljänneksen vuoden takaiseen aikaan verrattuna. Tätä selittävät valuutan romahdus ja inflaatio, joka oli huhtikuussa jo yli 60 prosenttia.

Ukrainalla on lisäksi taakkanaan vanhoja ongelmia. Maan talousjärjestelmää on usein kutsuttu roistokapitalismiksi, jossa röyhkeimmät haalivat kansallisomaisuuden käsiinsä Neuvostoliiton romahdettua. Heistä tuli miljardöörejä. Ukraina on läpeensä korruptoitunut, eikä maassa ole koskaan ollut oikeusvaltiota. Välttämättömät uudistukset on jätetty tekemättä, kun poliitikot ovat hankkiutuneet valtaan rikastuakseen tai saadakseen syytesuojan. Talous suosii monopoleja ja on energiatehoton.

Itä-Ukrainassa käytävä sota on vaatinut virallisten tietojen mukaan jo yli 6 500 uhria. Helmikuussa solmitusta tulitauosta huolimatta sota on jatkunut monin paikoin koko ajan. Viimeksi keskiviikkona kerrottiin uusista uhreista.

Sota pitää Ukrainan heikkona. Joidenkin arvioiden mukaan tämä on tärkeä selitys sille, että Venäjä tukee kapinallisia.

Ukraina ei voi kuitenkaan odottaa sodan mahdollista päättymistä aloittaakseen uudistukset. Nykyinen hallitus on jo tehnyt niitä, mutta ne eivät vielä näy kansalaisille – tai jos näkyvät, ne tekevät kipeää. Tämä syö hallituksen suosiota.

Lännessäkin emmitään rahan antamista. Nykyhallintoon ei täysin luoteta, ja ison osan avusta pelätään katoavan korruptioon. Ukrainan johdon pitää yrittää todistaa epäilyt vääriksi, mikä ei ole helppoa, sillä korruptio on juurtunut syvään.

EU:ssa on hyvä varautua ainakin henkisesti siihen, että Ukraina ajautuu maksukyvyttömäksi. Se saattaisi aloittaa ikävän kierteen. Sotakin voi jälleen alkaa täydellä teholla. EU-maissa on myös syytä aloittaa keskustelu siitä, millä hinnalla Ukrainaa, sen uudistamista ja jopa jälleenrakennusta ollaan valmiita tukemaan. Samoin on pohdittava, mitä seuraamuksia tukemisella tai tukematta jättämisellä voi olla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat