Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman onnahtelu pahenee

Pääkirjoitus
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Uusiutuvaan energiaan keskittynyt yhtiö, josta aika harva on kuullut. Perustettu viitisen vuotta sitten. Kaksi pääomistajaa ja muutama pienempi. Tase vain 1,3 miljoonaa euroa. Ei siis mikään jättipeluri energiakentällä.

Tällainen on Lahdessa toimiva Nocart. Se toimittaa uusiutuvan sähkön tuotantojärjestelmiä kehitysmaihin.

Voidaanko kuvitella tavallista tiistaita, jona kerrottaisiin, että tällä tuntemattomalla ja pienellä Nocartilla on heittää jostain yli 150 miljoonaa euroa ydinvoimalahankkeeseen?

Olisiko tämä mahdollista? Mitä siihen sanoo Nocartin toimitusjohtaja, joka pyöritti yhtiötään pitkään kaksin ainoan työntekijänsä kanssa?

"Meidän kokoisella firmalla ei ole tietenkään mitään mahdollisuutta laittaa tällaisia rahoja kiinni minnekään. Se vaatisi rahoittajan, joka ei katsoisi yrityksen kokoa ja joka pitäisi meitä todella uskottavana ", Vesa Korhonen lähtee ajatusleikkiin mukaan.

Vaikka tilanne siis on keksitty, tosimaailmassa tällaista tapahtuu.

Pyhäjoelle rakennettavan Fennovoiman ydinvoimalan rahoitusongelmat ratkesivat Voimaosakeyhtiö SF:n mielestä sillä, että yhtiö otti mukaan investointiin kroatialaisen aurinkopaneeliyrityksen. Kahden miehen yritys, jonka tase on 1,4 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi: Fennovoiman muista rahoittajista esimerkiksi Outokummun ja Vantaan energiankin tase on yli 600 miljoonaa euroa.

Kroatialaisyhtiön omistusosuus on yhtiön kokoon nähden järjettömän suuri.

Fennovoiman hanke on onnahdellut pahasti, ja uusin käänne saattaa jopa olla viimeinen niitti Hanhikiven voimalan tarinaan.

Ilo oli vielä suuri, kun juuri Fennovoima sai eduskunnan hyväksynnän vuonna 2010 – toisin kuin Fortum, joka haki samaan aikaan lupaa uudelle voimalalle Loviisaan. Sen jälkeen on kuitenkin ollut vaikeaa löytää Fennovoiman investoinnista innostujia. Ison saksalaisen energiayhtiön E.onin tilalle jouduttiin vaihtamaan venäläinen Rosatom. Moni muukin rahoittaja on vähitellen vetäytynyt.

Kun lopulta – viimeisenä määräpäivänä – riittävä määrä rahoittajia löytyi, vastaanotto oli tyrmistynyt. Reaktiot tuntemattomaan kroatialaisyhtiöön vaihtelivat epäuskosta avoimeen pilkkaan.

Moni kysyi, mistä aurinkopaneelikioskin rahat voivat olla peräisin – ja löysi vastaukseksi jälleen kerran Venäjän.

Piia Elonen piia.elonen@hs.fi

Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden
toimituksen uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat