Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus haluaa vähentää sääntelyä – vaarana laillisuuden arvonalennus

Pääkirjoitus
 
Jyrki Räikkä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien uutistoimittaja.

Käsi lepää lakikirjan ja Raamatun päällä. "Näihin nojaa maalaisliitto", vakuuttaa  teksti isoin kirjaimin.

Vaaran vuosina 1940-luvun lopulla laadittu klassinen vaalijuliste ei ainakaan lakikirjan osalta vastaa nykyisiä painotuksia Juha Sipilän keskustassa tai toisessa maalaisliiton perillispuolueessa, Timo Soinin perussuomalaisissa. Perusporvarihallituksen intohimona ei ole lakeihin tukeutuminen vaan säädösten vähentäminen.

Turhista pykälistä on puhuttu aiemminkin, mutta aloite nykyiseen norminpurkusavottaan tuli kokoomuksesta. Kansanedustajat Lasse Männistö ja Sanni Grahn-Laasonen julkaisivat elokuussa 2013 manifestin K18-tähtisädetikku – ja 45 muuta turhaa sääntöä, ohjetta ja kieltoa. Sen pohjalta Grahn-Laasonen sai sittemmin Alexander Stubbin (kok) hallituksen ympäristöministerinä luotsattavakseen paremman sääntelyn ryhmän, jonka kokoamat esitykset ovat nyt Sipilän hallituksen norminpurkutyön pohjana.

Löyhästä keskustelunavauksesta valtavirraksi paisuneessa hankkeessa normeista puhutaan vähätellen. Siinä on sävyero perinteiseen kokoomuslaisuuteen, jossa lakiin ja asetuksiin suhtaudutaan kunnioittavasti. Lakiin ja järjestykseen – sekä niiden rikkomisesta langetettaviin rangaistuksiin – uskovat myös perussuomalaiset.

Historiallista taustaa vasten on hieman yllättävää, että nimenomaan lainsäädännön purkamisesta on tullut hallituspuolueita vahvasti yhteen sitovaa liimaa.

Ministerinsalkkujen jaossa näkyi, etteivät laki ja oikeus ole tälle hallitukselle tärkeysjärjestyksessä päällimmäisiä asioita.

Oikeusministeriötä ei enää pidetä hallinnonalaan keskittyvän ministerin arvoisena. Oikeusasiat annettiin – asianomaisen omin sanoin – "bonuksena" ensisijaisesti työministeriksi nimitetylle Jari Lindströmille (ps), jolla ei ole lainkaan oikeustieteellistä taustaa.

Lakeja säätävässä eduskunnassakaan ei olla näinä aikoina kovin kiinnostuneita laillisuuden valvonnasta. Viime vaalikaudella Sdp:lle siirtynyt perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus – joka ehti olla kokoomuksella seitsemän vuosikymmentä vuosina 1940–2011 ja sitä ennenkin vuodesta 1919 lähtien jollain porvaripuolueella – meni nyt valintajärjestyksen häntäpäässä vasemmistoliitolle. Tämä voi olla omiaan leimaamaan valiokunnalle kuuluvaa perusoikeuksien esillä pitämistä oppositiohenkiseksi kitinäksi.

Menneinä vuosikymmeninä porvarilliset puolueet hakivat laeista ja asetuksista suojaa kannattajiensa omaisuudelle sosialisoinnin uhkaa vastaan, ja takalukkona oli perustuslain takaama omaisuuden suoja. Yhteiskuntarauhaa turvasi myös hyvinvointivaltion rakentaminen.

Nyt kun työväki ei enää haaveile vallankumouksesta ja hae vaikutteita itärajan takaa, rönsyilevän järjestelmän kustannusten ei koeta vastaavan hyötyjä. Lakien antama suoja ei tunnu entisen kaltaiselta – se saattaa jopa kahlita omaisuuden hyödyntämistä ja yrittämistä.

Nykyisessä taloustilanteessa kaikki puolueet tunnustavat säästötarpeen, vaikka näkemykset säästöjen suuruudesta ja talouspolitiikan keinoista ovat erilaisia. Taustalla väikkyy julkisen talouden kantokyvystä riippumaton ideologinen kysymys siitä, mikä on yksilön vapauden ja vastuun suhde yhteiskunnassa.

Valinnanvapauden periaatteellinen korostaminen oli esimerkiksi Männistön ja Grahn-Laasosen manifestin lähtökohta.

Sääntely on ilmeisesti saavuttanut lakipisteensä. Tähän on sekä taloudellisia että aatteellisia syitä, jotka kannattaa pitää toisistaan erillään. Vaalituloksen perusteella hallituksella on joka tapauksessa selvä mandaatti normien purkuun, sillä teema esiintyi jopa oppositioon jääneen Sdp:n vaaliohjelmassa.

Jos normien purkaminen parantaa perkaamisesta selvinneiden pykälien arvostusta, hyvä niin. Vaarana nimittäin on, että pitkittyessään lakien ja asetusten inflaatio johtaa laillisuuden arvonalennukseen – tai siihen, että itselle epämieluisten normien rikkomisesta tulee yleisesti hyväksyttyä.

Vaikka suomalaisten pilkuntarkalle lainkuuliaisuudelle joskus naureskellaankin, se on pohjimmiltaan hyve, jota ei kannata murentaa yhteiskunnan yläkerroksista käsin. Oikeusvaltiossa ei olisi pahitteeksi, vaikka kaikki puolueet nojaisivat näyttävästi lakikirjaan.

Jyrki Räikkä jyrki.raikka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat