Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaiset luottavat Sipilään yli puoluerajojen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) uusi hallitus kerää kansalaisilta kehuja. Tuoreen HS-gallupin mukaan 37 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että hallitusta voi kiitellä.

Sipilä itse on vielä suositumpi kuin hänen hallituksensa. Kansalaisista 58 prosenttia arvioi Sipilää myönteisesti.

´Hallituksen suosio on samaa tasoa kuin Jyrki Kataisen (kok) hallituksen suosio oli parhaimmillaan, keväällä 2012.

Tällaiset arviot ovat luontevia enemmistöhallitukselle pian vaalien jälkeen. Hallitus ei ole vielä joutunut tekemään isoja ja konkreettisia päätöksiä eikä reagoimaan vakaviin kriiseihin. Esimerkiksi EU:n sisäisistä turvapaikanhakijoiden siirroista vielä neuvotellaan, ja Kreikan velat ovat koko euroalueen ongelma. Myös päätös Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisluvasta on vasta edessä.

Kansa palkitsee Sipilää myös ripeydestä, jolla hän kokosi hallituksen ja hallitusohjelman. Sipilä selvästi herättää luottamusta, sillä hän kerää varsin poikkeuksellisella tavalla kiitosta oppositiopuolueiden kannattajilta. Joka toinen sosiaalidemokraatti antaa Sipilälle vähintään melko hyvän arvosanan.

Jos Sipilä on ottanut jotain opiksi edellisen hallituksen riitaisuudesta, niin sen, että hallituksesta kannattaa rakentaa ideologisesti yhtenäinen. Sipilä myös ymmärsi, että avain vakaan enemmistöhallituksen perustamiseen on perussuomalaisissa. Hän käyttikin paljon aikaa saadakseen perussuomalaiset sitoutumaan hallitustyöhön.

Sipilän hallituksen todellinen suosio ja yhtenäisyyden pitäminen mitataan kuitenkin vasta, kun hallituksen tekemät leikkauspäätökset alkavat vaikuttaa ihmisten arkeen. Esimakua saadaan syksyn budjettineuvotteluissa ja ynnäiltäessä, miten leikkaukset näkyvät kansalaisten kukkaroissa.

Kokoomuksen ja keskustan kannattajille leikkauslinja ei ota koville, sillä sellaista he halusivatkin. Kiinnostavaa on se, miten perussuomalaisten luotto kestää.

Perussuomalaisten äänestäjäjoukko on varsin kirjava – heissä on esimerkiksi suhteellisesti eniten työttömiä. Timo Soini (ps) on luvannut puolustaa köyhän asiaa, mutta lupaus voi joutua lujille.

HS-gallupissa seitsemän prosenttia perussuomalaisista antoi omalle puolueelleen nyt arvosanan melko huono, kun keskustan ja kokoomuksen kannattajista näin arvioi kaksi prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat