Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalaiset ovat tehneet valittamisesta oman taiteenlajinsa

Pääkirjoitus
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Yksi Suomen kesän hienoista kesätapahtumista, Pessimismipäivät, huipentuu tänään perjantaina Puolangan torilla. Järjestäjät mainostavat tapahtumaa näin: "Toiveissa on, että joku järjestäisi paikalle kylmiä makkaroita ja pohjaan palaneita lettuja. Alati harvenevalta joukolta ei kannata kuitenkaan odottaa liikoja."

Toritapahtuman kohokohta on kansainvälistäkin suosiota niittäneen Valituskuoron esiintyminen.

Kiitos, Puolangan pessimistit! On hienoa, että Suomen Kainuussa valittamisesta saadaan näin paljon ironiaa irti.

Samaa ei voi aina sanoa saksalaisesta valituskulttuurista. En väitä kaikkia saksalaisia tyytymättömiksi narisijoiksi, mutta jostain syystä valittaminen tuntuu olevan jonkinlainen kansanhuvi.

"Kaikki kansat valittavat, mutta saksalaiset valittavat useammin, paremmin ja kunnianhimoisemmin", muotoilee saksalaisten valittamisesta kirjan kirjoittanut Eric T. Hansen.

Valittamisen perusajatushan on, että jonkin asian nykytilassa tai esimerkiksi asiakkaan kohtelussa on parantamisen varaa. Tähtäimessä on muutos ja parempi tulevaisuus sekä valittajalle että valituksen kohteelle.

Saksalaiset pystyvät sanomaan keskimäärin suomalaista suoremmin tarjoilijalle, jos ravintolaruoka ei maistu sille, mille he toivoivat sen maistuvan.

He lähettävät valituskirjeen yritykselle, jonka palvelu ei miellyttänyt. He huutavat internetoperaattorin palvelupuhelimeen.

Aivan oma koodinsa on opetella kiristämään kritiikkikirjeiden sävyä kierros kierrokselta. Viimeisellä kierroksella esitetään uhkaus.

"Hyvä Herra Müller. Jos vuotavaa hanaa ei ole korjattu huomenna, vedoten sopimuksen kohtaan X en voi maksaa ensi kuun vuokraa." Yleensä putkimies saapuukin jo parin tunnin päästä tästä.

Tunnen silti ylpeyttä hetkinä, joina koen oppineeni jotain saksalaisen valittamisen hyvästä puolesta, itsepuolustuksen sanan säilän käytöstä. Kuten silloin, kun voitan pitemmälle ja kalliimmalle reitille huijanneen taksikuskin väittelyssä. Pyydän kohteliaasti mutta tiukasti kuskia kääntymään, ja ajammekin suoraa reittiä.

Hei valituskuoro siellä Puolangalla, jatkakaa samaan malliin! Ehkä saatte taas muutaman narisijan miettimään, millaiset asiat ovat todella valittamisen arvoisia ja milloin elämän epäkohtia voisi lähestyä muilla keinoilla.

Lisäksi toivotan tapahtumaan nihkeää säätä ja siihen sopivaa tunnelmaa!

Tiina Rajamäki tiina.rajamaki@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Saksan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat