Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työaikapankit edistäisivät paikallista sopimista

Pääkirjoitus
 
Jorma Malinen ja Pertti Porokari

Työaikapankki mahdollistaisi sen, että yritys voi pitää kiinni työntekijöistään silloinkin, kun työvoiman tarve vähenee.

Työn sisältö on muuttunut perinpohjaisesti digitalisaation ja automatisaation seurauksena. Teollinen internet ja robotisaatio vauhdittavat muutosta 2020-luvulla. Työn tekemisen muodot ja organisointi ovat jääneet Suomessa jälkeen työn sisällön muutoksesta.

Työn tekemisen muodot ja työaika on edelleen sidottu varsin tiiviisti työnantajan valvontaan ja tiloihin. Suurimmalla osalla asiantuntijoista, esimiehistä ja toimihenkilöistä on käytössään nykyaikaiset työvälineet, jotka tekevät työnteon mahdolliseksi muuallakin kuin työnantajan valvonnassa. Silti esimerkiksi etätyö ei ole niin yleistä kuin työtehtävät ja -välineet mahdollistaisivat. Näyttää siltä, että yrityksissä halutaan valvoa enemmän työaikaa kuin työn tuloksellisuutta.

Monilla aloilla nykyiset työaikamuodot lisäävät työntekijöiden stressiä ja hidastavat yrityksen tuottavuuden kehitystä. Työntekijät tarvitsevat joustavia työaikoja elämäntilanteiden muuttuessa. Yritykset taas kaipaavat joustavuutta tuotannon vaihteluiden vuoksi.

Työaikaa voitaisiin määritellä uudella tavalla ottamalla käyttöön työaikapankkeja. Tämä hyödyttäisi niin työntekijöitä kuin työnantajiakin.

Saksassa on ollut käytössä jo kymmenisen vuotta monenlaisia työaikapankkeja. Niiden avulla maa nousi nopeasti vuoden 2009 finanssikriisin aiheuttamasta lamasta ilman työttömyyden syöksykierrettä.

Saksassa säädettiin vuonna 2009 lyhytaikaisten työaikapankkien jatkeeksi laki koko työuran mittaisesta Flex II -nimisestä työaikapankkijärjestelmästä. Paikallisesti sovittavat, koko työuran mittaiset työaikapankit on suojattu yrityksen kriiseiltä. Pankin saldo seuraa työntekijää, kun hän vaihtaa työpaikkaa.

Saksassa työntekijät ovat käyttäneet työaikapankkeja esimerkiksi siirtyessään eläkkeelle, hoitaessaan vuorotteluvapailla lapsiaan tai kouluttautuessaan omaehtoisesti.

Kun työvoiman tarve on muuttunut, yritysten ei ole tarvinnut irtisanoa osaavia työntekijöitään, vaan ne ovat voineet purkaa työaikatilien karttumia ja pitää näin työntekijöistään kiinni. Tilien käyttö vähentäisi Suomessa todennäköisesti myös lomautustarpeita.

Suomessa kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että työelämä kaipaa kipeästi uudistamista. Yhteiskuntasopimus voi auttaa luomaan raamit uudistukselle. Sopimuksen osana voitaisiin säätää laki Flex II:n kaltaisesta työaikapankkijärjestelmästä.

Työntekijän ansaitsema vapaa tallennettaisiin työaikapankkiin rahana. Työaikapankin pääomaa voisi hallinnoida eläkeyhtiö, joka soveltaisi työaikapankkeihin sijoitustoimintaa koskevia säännöksiä. Laissa määriteltäisiin, miten työaikatilit suojattaisiin esimerkiksi yritysten myyntitilanteissa.

Työaikapankeista pitäisi sopia joko yritys- tai työpaikkakohtaisesti. Tasavertaisen neuvottelutilanteen turvaamiseksi nykyistä työpaikkakohtaista luottamusmiesjärjestelmää pitäisi vahvistaa.

Yhteiskuntasopimuksessa olisi säädettävä myös laki työpaikkaneuvostoista, jotka voisivat paikallisesti sopia työaikapankin käyttöönotosta ja muodoista. Neuvostossa olisivat edustettuina työpaikan kaikki henkilöstöryhmät.

Yritysten työajan sääntely muuttuisi merkittävästi, kun työaikatileistä neuvoteltaisiin työpaikkaneuvostojen ja työnantajan kesken. Molemmilla osapuolilla olisi mahdollisuus määritellä työaika joustavasti.

Suomessa työnantajat vaativat työajan pidentämistä. Käytännössä työnantajien vaatimus toteutuu jo nyt, koska suurin osa asiantuntijoista tekee viikoittain omaehtoisesti vähintään muutaman tunnin harmaata työtä. Työaikapankit tekisivät näkyväksi harmaan työn ja todellisen työajan pituuden.

Työmarkkinoilla on otettava rohkeasti askel kohti tasavertaista paikallista sopimista. Ideologisen vastustamisen ja aliarvioimisen sijaan työnantajan kannattaa ottaa palkansaajapuoli tasavertaiseksi kumppaniksi työelämän uudistamisessa.

Hallitus voisi rakentaa työntekijöiden ja työnantajien välille luottamusta vahvistamalla luottamusmiesten asemaa sekä säätämällä lain työpaikkaneuvostoista ja uran mittaisista työaikapankeista.

Jorma Malinen ja Pertti Porokari
Malinen on Ammattiliitto Pron puheenjohtaja ja Porokari Insinööriliiton puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat