Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahapeliyhtiöt on järkevää yhdistää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse RAntanen
Kuva: Lasse RAntanen

Rahapelaaminen elää tällä hetkellä suuressa murroksessa, joka luo paineita lainsäädäntöön. Suomessa on tähän asti ollut kolmen rahapeliyhtiön hallintomalli. Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys (RAY) ja Fintoto ovat muodostaneet monopolijärjestelmän, jonka Euroopan unioni on hyväksynyt.

Nykyisellä monopolimallilla ei kuitenkaan voida enää jatkaa. Varsinkin Veikkauksen ja RAY:n nettipelit muistuttavat niin paljon toisiaan, että kuluttajilla on ollut vaikeuksia erottaa, kumman pelejä he ovat pelanneet.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta näytti tiistaina yhdistymiselle odotetusti vihreää valoa. Nyt näyttää siis siltä, että Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistetään yhdeksi yhtiöksi. Tavoitteena on, että uusi yhtiö aloittaa vuoden 2017 aikana – siihen asti kaikki kolme toimivat ennallaan. Aikataulu on tiukka. Eduskunnan pitää hyväksyä uusi rahapelilaki viimeistään kevätistuntokaudella 2017.

Yhden yhtiön mallilla Suomi haluaa turvata rahapelien monopolin. Veikkaus, RAY ja Fintoto tulouttavat vuodessa valtiolle yhteensä noin 1,2 miljardia euroa, jotka jaetaan liikunnan, kulttuurin, nuorisotyön, tieteen, hevostalouden sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen hyväksi. Fintoton osuus kakusta on vain noin neljä prosenttia.

Rahapelimonopolia on perusteltu sillä, että runsas miljardi pysyy Suomessa eikä siitä valu tuloja kansainvälisille yhtiöille. Monessa Euroopan maassa, esimerkiksi Tanskassa, on käytössä lisenssijärjestelmä, jossa kansainväliset peliyhtiöt maksavat osan tuotostaan valtiolle. Ilman monopoliakin Veikkaus ja RAY menestyisivät varmasti hyvin, mutta yhteiskunnalle kertyvä tulo pienenisi.

Yhdistyminen ottaa erityisen koville Hippoksen omistamassa Fintotossa, joka on vastannut totopelaamisen jatkuvasti pienentyneestä markkinasta. Fintotossa pelätään, että yhtiöiden yhdistyminen näivettää ja passivoi hevosurheilua, kuten Italiassa ja Tanskassa on käynyt.

Hevosalan on jostain syystä vallannut pelko siitä, että Veikkaus olisi nyt ajamassa ravipelejä alas kaappaamalla ensin Fintoton itselleen. Se ei olisi järkevää. Järkevää olisi ollut se, että Fintoto olisi keväällä 2009 suostunut Veikkauksen noin 30 miljoonan euron ostotarjoukseen. Raviala voisi nyt todennäköisesti paremmin ja raviradat olisivat kunnossa. Fintoto ei kuitenkaan halunnut luopua itsenäisyydestään, vaikka Veikkauksella olisi ollut hyvät edellytykset kasvattaa kaikkia hevosalan tuottoja.

Fintoto toivoo, että yhdistymisessä huomioidaan hevosalan toiveet, jotka on listattu maa- ja metsätalousministeriön selvityksessä. Kynnyskysymyksiä ovat, miten alan oma kehitys turvataan, miten jaetaan tuotot, miten ravit ja pelaaminen yhdistetään sekä miten taataan ravien näkyvyys mediassa – varsinkin ravilähetykset televisiossa.

Kolmen yhtiön yhdistäminen on kaikin puolin järkevää, kunhan hevosalan huolet otetaan huomioon. Yhdistyminen lisää kilpailua ja hyödyntää ajan mittaan kaikkia osapuolia. Hallinnon yhdistämisen vaikutuksia työntekijöiden  määrään ei ole vielä laskettu tarkasti. Pyrkimyksenä on hoitaa vähennykset luonnollisten poistumien kautta.

Yhdistymishanke on myös repinyt hevosalan omia rivejä. Hippoksen toimitusjohtaja Pekka Soini sai kesäkuun lopulla potkut kahdentoista vuoden työn jälkeen, kun toimitusjohtajan ja Hippoksen uuden hallituksen näkemyserot olivat liian suuret. Lisäksi taloudellinen taantuma on kääntänyt kaikki tunnusluvut alaspäin. Raviratojen talous on huonossa kunnossa, ja palkintorahat ovat koko ajan pienentyneet. Se vie pohjaa hevosten omistamiselta ja uhkaa samalla yhtä perinteistä suomalaista alaa.

Ravialan toimijat – ohjastajat, valmentajat ja hevosten omistajat – toivovat mahdollisen yhdistymisen merkitsevän rajuja ja konkreettisia muutoksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat