Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen päätös pysyä EU:n ruodussa oli linjakas

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Etelä-Saimaan mukaan Suomen päätös kieltää Venäjän duuman puheenjohtajan Sergei Naryškinin ja viiden muun henkilön osallistuminen Etyjin juhlakokoukseen oli poliittisesti linjakas.

"Suomi pysyy EU:n ruodussa, vaikka ratkaisu voi ainakin väliaikaisesti heikentää naapurisuhteitamme Venäjään ja latistaa maamme ehkä suurimman diplomaattisen saavutuksen Etykin juhlintaa."

"Toisenlainen päätös olisi ollut reaalipoliittisesti perusteltu, mutta myös ongelmallinen. Monet suomalaiset yritykset ja maatilat ovat menettäneet tulojaan, samoin yritysten työntekijät työpaikkansa pakotepolitiikan seurauksena. Pakotelinjasta lipsuminen juhlan takia olisi voinut herättää perinteistä suomettumiskeskustelua."

Demokraatti: "Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ja useat muut ulkopolitiikan tuntijat ovat arvostelleet päätöstä. Se ei ollut välttämätön, se ei sopinut Suomen vuoropuhelua korostavaan linjaan, ja se on vastoin Etyjin perusajatusta."

"Linjaus myös ajaa Suomen epämiellyttävään asemaan. Pakotteet ovat EU:n hanke, ja Suomi on niissä mukana, mutta nyt maahantulon kielto näyttää Suomen hankkeelta, jossa edes koko EU ei ole mukana."

"Tulehdusaltista tilannetta eivät paranna ulkoministeri Timo Soinin (ps) uhmakkaat lausunnot. 'Suomi ei hypi kenenkään pillin mukaan' -hokema hakee vertaistaan epädiplomaattisen sanankäytön sarjassa."

Hufvudstadsbladet: "Jos katsoo kokonaisuutta, voi todeta, että Suomi kuuluu niihin EU-maihin, jotka ovat eniten ponnistelleet vaaliakseen kahdenvälisiä Venäjän-suhteitaan. Varsinkin presidentti Sauli Niinistö on osoittanut toimillaan, että hän haluaa tehdä niin."

"Tällä linjalla on laaja tuki, myös kansan keskuudessa. On tärkeää, että jatkuva vuoropuhelu Venäjän kanssa turvataan, sillä Suomi ei ole Venäjän vihollinen. Mutta Suomi ei EU:n jäsenenä voi toimia tavalla, jota muut pitäisivät epäjohdonmukaisena tai ailahtelevaisena."

Kaleva: "Lässähtänyt juhlatunnelma ei ole Suomen vika, vaikka vikaa yritetäänkin uutterasti panna Suomen valtiojohdon piikkiin."

"Päätös on seuraus, ei syy. Ety-prosessi ei voi elää omaa elämäänsä, vaan hyinen kansainvälinen ilmapiiri vaikuttaa siihenkin."

"Kylmyyteen suurin syypää on Venäjä, joka Ety-periaatteiden vastaisesti miehitti Krimin sekä tukee ja käy sotaa Itä-Ukrainassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat