Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armenialaisilla on useita syitä mielenosoituksilleen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Etelä-Kaukasiassa sijaitsevassa Armeniassa jo kaksi viikkoa jatkuneet mielenosoitukset ovat jääneet Suomessa melko vähälle huomiolle, mutta Moskovassa ja Kiovassa niitä on seurattu hyvin tarkasti.

Mielenosoitukset alkoivat, kun viranomaiset taipuivat maan sähköyhtiön vaatimukseen korottaa sähkön hintaa. Ensimmäiset mielenosoitukset olivat pieniä, mutta ihmismäärä kasvoi poliisin yritettyä hajottaa mielenosoitukset väkivalloin. Kiovassa vallanvaihtoon johtaneet mielenosoitukset alkoivat loppuvuodesta 2013 juuri näin, mikä muistetaan kyllä Moskovassa ja Kiovassa.

Ukrainassa onkin jo hurrattu, että Jerevanissa on alkamaisillaan niin sanottu värivallankumous. Moskovassa vallanpitäjiä lähellä olevat ovat puhuneet samoin sanoin – tietenkin aivan eri sävyssä.

Armenialaisilla on paljon syitä osoittaa mieltään. Heidän maansa on tyypillinen entinen neuvostotasavalta. Se on autoritaarisesti johdettu, köyhä ja läpeensä korruptoitunut. Maan hauras talous perustuu monopoliyhtiöille. Järjestelmä on tehnyt pienestä eliitistä hyvin rikkaan.

Sähkön hinnankorotukset näyttävät symboloivan monelle armenialaiselle yhteiskunnan yleistä epäoikeudenmukaisuutta. Kansalaiset arvelevat hinnankorotusten johtuvan korruptiosta ja ovat vihaisia viranomaisille, kun nämä suostuivat korotuksiin.

Armenia on kuitenkin lähes täysin riippuvainen Venäjästä.

Vuoristo-Karabahin sodan vaimentanut tulitauko rikkoontuu usein. Armenialle kriisin pysyminen jäätyneenä konfliktina sopii hyvin, mutta maa tarvitsee Venäjän tukikohdan turvakseen armeijaansa kiivaasti varustanutta Azerbaidžania vastaan.

Armenia on myös taloudellisesti riippuvainen Venäjästä. Azerbaidžanin rajan lisäksi raja Turkkiin on suljettu. Naapureista jonkinlaiset suhteet on vain Iraniin ja Georgiaan. Armenia on liittynyt Venäjän johtamaan Euraasian talousunioniin.

Tilanne ymmärretään myös kaduilla. Mielenosoituksissa on korostettu, etteivät armenialaiset protestoi Venäjää vastaan, vaikka sähköyhtiö on venäläisen Inter Raon omistama. Asia on kuitenkin herkkä, ja tunnelmat voivat muuttua.

Venäjä suhtautuu tällaisiin mielenosoituksiin epäluuloisesti ja epäilee niitä lännen juoneksi. Niin Venäjä tukee autoritaarisia hallintoja periaatesyistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat