Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoimassa ratkaisee kokonaisetu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoministeri Olli Rehnillä (kesk) ja koko hallituksella on edessään vielä ennakoituakin vaikeampi päätös ydinvoimayhtiö Fennovoiman rakennusluvasta. Maanantaina osa Fennovoiman uuden kroatialaisosakkaan taustoihin liittyvistä avoimista kysymyksistä kuitenkin saa valaistusta, jos ja kun Fennovoima toimittaa työ- ja elinkeinoministeriölle vastaukset Rehnin pyytämiin lisäselvityksiin.

Ratkaisevinta on se, kuka yhtiön todella omistaa ja miten se 150 miljoonan euron investointinsa Suomeen rahoittaa.

Helsingin Sanomien hankkimat yhtiöön liittyvät asiakirjat näyttäisivät osoittavan, että kroatialaisyhtiö olisi todellisuudessa venäläisomistuksessa. Esimerkiksi yhtiön perustaneella Inteko-rakennusyhtiön varatoimitusjohtajalla Mihail Žukovilla on Venäjän passi.

Yhtiön kotipaikka on kuitenkin Kroatia. Siten se voisi muodollisesti täyttää Fennovoiman rakennusluvalle asetetun kotimaisuusehdon. Ehtoihin on kirjattu, että Fennovoiman tosiasiallisesta omistuksesta yli 60 prosentin täytyy olla toimijoilla, joiden asuin- ja kotipaikka on EU- tai Efta-maassa.

Jos jossain, niin ydinvoimalahankkeessa keskeistä on turvallisuus, luotettavuus, avoimuus ja omistusten läpinäkyvyys. Nyt uutta ydinvoimalaa puuhaavat eivät tunnu ajattelevan niin.

Migrit Solarna Energija -yhtiöstä on saatu tietoja vain vaivoin. Myös Fennovoiman ja sen pääomistajan Voimaosakeyhtiö SF:n vaitonaisuus on ollut erikoista.

Ylipäätään se, että Rehn joutui lupahakemuksen jättämisen jälkeen pyytämään lisäselvityksiä, kertoo tilanteen poikkeuksellisuudesta. Rehn on halunnut joustaa – mutta miten pitkälle?

Jos Fennovoima-päätöksessä ratkaisevinta olisi Migrit Solarna Energijan tausta, hanke kaatuisi. Lisäksi auki on kuitenkin muun muassa se, miten Fennovoiman lupaan vaikuttaisi se, että valtion sähköyhtiö Fortum päättäisi vielä lähteä osakkaaksi.

Fennovoiman rakennuslupahakemuksen takaraja oli takaraja myös Fortumin ja Fennovoiman venäläisen omistajan ja laitetoimittajan Rosatomin neuvotteluille yhteisen vesivoimayhtiön perustamisesta. Fortum voisi yhä lähteä mukaan Fennovoimaan, jos vesivoimayhtiö toteutuu. Mitään viitteitä siitä, että vesivoimasopimukselle olisi jokin periaatteellinen este, ei ole julkisesti annettu.

Epäselvyydet kroatialaisosakkaan kanssa vaikuttavat kuitenkin myös arvioon Fortumin Fennovoima-osakkuudesta. Näyttää nimittäin siltä, ettei Rosatomissa ymmärretty Fennovoiman rakennusluvalle asetetun takarajan olevan todellinen ja koskevan myös Fortumia. Hätäratkaisuksi etsittiin venäläisliikemiesten kroatialaisfirma.

Fennovoiman rakennusluvassa ratkaisevinta ei ole kotimaisen omistuksen määrittely tai Fortumin tavoitteet. Tärkeintä on yhteiskunnan kokonaisetu.

Kyse on energiapolitiikan lisäksi kansallisesta turvallisuudesta – eikä se tarkoita yksin ydinreaktorien toimivuutta tai huoltovarmuutta vaan myös Suomen valtion riippumattomuutta. Fennovoima-hanke vaikuttaa Suomen ja Venäjän suhteisiin, joita nyt kehystävät Ukrainan sota ja EU:n pakotepolitiikka. Ulkopolitiikka on tärkeä osa Fennovoima-päätöstä. Jo nyt riski siitä, että kroatialaisosakas saa tilanteen näyttämään siltä kuin Suomi liukuisi harmaalle vyöhykkeelle, on todellinen.

Fennovoima-hankkeelle Fortumin mukaantulo toisi toki tarpeellista uskottavuutta. Siksi Rehn ja koko hallitus joutuvat hyvin tarkkaan pohtimaan, annetaanko Fortumille vielä tilaisuus ohjata Fennovoima ulos siitä umpikujasta, jonne kroatialaisosakas sen johdatti.

Päätös ei ole helppo. Nyt on kuitenkin tärkeää, että päätökset täyttävät paitsi eduskunnan Fennovoimalle asettamien ehtojen kirjaimen myös hengen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat