Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko elämä totta, jos siitä ei kerro somessa?

Pääkirjoitus
 
Päivi Paulavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen uutistuottaja.

Mitä teet, kun murokulho läikkyy lattialle ja maito alkaa uhkaavasti imeytyä parketin rakoon? Kaivat kännykän esiin, kuvaat sotkun ja postaat sen sadattelujen kanssa sosiaaliseen mediaan.

Kun tekstin vitsikkään muotoilun ja hashtagien lisäämisen jälkeen maltat alkaa siivota tuota sapettavaa sotkua, siivous kestää, sillä vilkuilet välillä, kuinka moni on käynyt tykkäämässä kuvastasi tai kommentoimassa. Rätti toisessa kädessä sitten vastaat ihmisten kysymyksiin siitä, miten näin nyt pääsi käymään.

Kun välillä pysähtyy seuraamaan omaa tai muiden some-käyttäytymistä ja kännykänräpläystä, ei oikein tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Facebookiin tungetaan kaikki elämän kulku haavoista keskenmenoihin, varpaiden huljuttelusta koskenlaskuun. Monesti tulee vastaan Facebook-hetki. "Odota vähän, eletään kohta lisää, postaan tämän ensin."

Kaatuiko maitolasi, jos se ei näy somessa? Kävinkö vuoristoradassa, jos se ei näy somessa? Lilluttelinko varpaitani laiturilta, jos se ei näy somessa?

Esimerkiksi Facebookista saattaa olla riippuvaisia kolmannes suomalaisnaisista ja viidennes suomalaismiehistä, kertoo A-klinikkasäätiön tuore tutkimus.

Nykyihminen räplää kännykkäänsä kaikkialla: ravintolapöydässä, rannalla, sängyssä, jotkut jopa vessassa. Elämä näyttää olevan jossain muualla kuin juuri tässä. Etusormen tai peukalon vimmaisesta liikkeestä kosketusnäytöllä on tullut nykyihmisen pakkoliike. Haloo maailma, onko tällä ketään tai mitään, kysyy sormi näytön kautta puhelimelta.

Tai näpyttelyllä kerrotaan muulle maailmalle, että hei, täällä ollaan, huomatkaa minut.

Kuluneen viikon uutiset kertovat, että lillumme todellakin ajassa, jossa huvipuistojen täytyy erikseen kieltää selfiekeppien käyttö laitteissaan.

Olisiko helteinen lauantai hyvä hetki keskittyä olemaan juuri siinä missä on: laiturilla, rannalla, metsässä, terassilla, ystävien, lapsien tai rakkaan kanssa? Hetki ja tunne on arvokas, vaikkei sillä täyttäisi kolmensadan puolitutun Facebook-feediä. Hotels.comin tuoreen kyselyn mukaan kolmannes suomalaisista ei aio käyttää sosiaalista mediaa lomansa aikana lainkaan.

Kun kastaa varpaat laiturilta veteen, on helpompi keskittyä nauttimaan hetkestä. Ei tarvitse pelätä, putoaako se kallisarvoinen, elämää pyörittävä älypuhelin veteen.

Päivi Paulavaara paivi.paulavaara@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen
uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat