Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkivero ei ole oikeudenmukainen kaikille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Uutinen mökkien kiinteistöveron mahdollisesta korottamisesta (HS 2. 7.) oli kylmä suihku sadoilletuhansille heinäkuun helteissä mökeillään lomaileville suomalaisille. Kunta voi periä mökistä 0,6 prosenttiyksikköä korkeampaa kiinteistöveroa kuin vakituisista asuinrakennuksista, mutta nyt poikkeus on kasvamassa yhteen prosenttiyksikköön.

Suomessa on yli puoli miljoonaa loma-asuntoa, joten kyse on isoista summista. Mökkien kiinteistöverokertymä oli viime vuonna noin 85 miljoonaa euroa.

Kunnat voivat itse päättää, käyttävätkö ne uutta oikeutta täysimääräisesti. Mökkien verojen korottaminen toisi tuloja erityisesti rahapulassa oleville maaseutukunnille. Osa kunnista haluaa varmasti verottaa mökkiläisiään niin paljon kuin pystyy – osa taas korottaisi veroa vähemmän houkutellakseen uusia tulijoita. Kuntapäättäjille mökkiveron korottaminen on poliittisesti helpompi tapa kerätä lisää tuloja kuin kunnallisveron nosto. Kiinteistöt ovat myös siitä hyvä verotuskohde, että ne eivät voi paeta.

Nykyisellään mökkiveron määräämistapa ei välttämättä ole oikeudenmukainen kaikille. Loma-asunnoista, niiden kunnosta, muutoksista tai lisärakennuksista ei ole yhtenäistä kiinteistörekisteriä.

Tieto ei ole luotettavalla tasolla. Mökkiläiset saavat keväisin veroehdotuksen, jota he voivat täydentää. Harva kuitenkaan ilmoittaa loma-asunnolleen tekemistään muutoksista, jotka voisivat nostaa mökin arvoa. Kiinteistövero lasketaan mökin verotusarvosta, joten ajan tasalla oleva kiinteistörekisteri toisi kunnille enemmän tuloja kuin mökkiveron korotus.

Vapaa-ajan asukkaiden liitto pitää mökkiveron korotussuunnitelmaa kohtuuttomana. Järjestö muistuttaa useiden mökinomistajien olevan pienituloisia.

Vapaa-ajanasuntojen kiinteistövero ei vielä ole useimmille kipurajalla. Jos verot kuitenkin alkavat kasvaa – veroprosenttien tai verotusarvon kohoamisen vuoksi – on syytä alkaa keskustella mökkiläisten saamista palveluista.

Tosin hallituksen suunnitelmissa voi olla mökkivaltaisille kunnille myös ongelmia. Hallitus on ilmoittanut, että vapaa-ajan asuntojen muuttamista pysyvään asuinkäyttöön joustavoitetaan. Syrjäkylille voidaan näin saada asukkaita, joista osa voi kuitenkin tarvita tavallista enemmän palveluita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat