Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minne hävisi Stubbin hampaat paljastava hymy?

Pääkirjoitus
 
Teemu Luukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Kokoomuksen puheenjohtajassa, valtiovarainministeri Alexander Stubbissaon tapahtunut vaalien  jälkeen merkittävä muutos.

Vielä viime kesänä sen jälkeen, kun Stubb oli nimitetty pääministeriksi, hän hymyili harva se päivä niin, että ikenet paistoivat ja hampaat kiilsivät. Kevään eduskuntavaalien aikana hän jo harjoitteli vakavaa olemusta mutta hairahtui välillä hymyyn. Enää sortumisia ei ole havaittu.

Eikä tässä kaikki. Toimittajat ovat raportoineet, että Stubb ei ole enää yhtä helposti lähestyttävä ja saattaa jopa yrmäistä kyselijöille.

Toista oli ennen. Kolme pointtia tuli tilanteessa kuin tilanteessa, hermot pitivät ja hymyä riitti.

Tullessaan ulkoministeriksi seitsemän vuotta sitten Stubb oli virkistävä poikkeus. Osa Stubbin suosiosta varmasti perustui hänen hymyilevään ja optimistiseen olemukseensa. Nyt hän on hallituksen ylivoimaisesti kokenein ministeri mutta ei ole vielä noussut valtiomiesluokkaan. Stubb lienee päättänyt, että hymystä on enemmän haittaa kuin hyötyä niin hänelle itselleen, kokoomukselle kuin Suomelle.

Mistä me tiedämme, onko Stubbin luonnollinen minä nauravainen, mörkki vai jotain siltä väliltä? Onko Stubb uskottava, jos hän vaihtaa perusolemustaan, kun tehtävä muuttuu?

Todennäköisesti jommassakummassa hahmossa on pikkuisen enemmän esitystä kuin toisessa. Sillä ei ole kuitenkaan väliä. Olennaista on vain se, miten Stubb tekee työnsä.

Ministeri on instituutio. Tehtävän hoitaminen vaatii aina tietynlaista roolia. Yleensä ministereiksi valitut ovat tyytyneet varsin hillittyyn tyyliin. Voi olla, että Stubb hymyili ministerinä enemmän kuin kaikki Suomen aiemmat ministerit yhteensä, mutta ei hymyilyä tai iloisuutta ole missään kielletty.

Ministeri joutuu antamaan valan, jonka mukaan hän toimii oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi. Iloisuusasteeseen laki ja vala eivät puutu.

Suomi on surkeassa kunnossa. Jos hallitus toteuttaa kaikki aikeensa, sadattuhannet jo nyt huonossa asemassa olevat joutuvat tyytymään aikaisempaa vähempään. Keskeisessä asemassa päätöksissä on valtiovarainministeri. Kovat ajat ovat edessä. Silloin yhteiskuntarauhan kannalta on parempi, ettei valtiovarainministerin hymy ole liian löyhässä.

Teemu Luukka HS teemu.luukka@hs.fi
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat