Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa, älä viitsi kulkea pää kainalossa

Pääkirjoitus
 
Heikki Aittokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja, joka on virkavapaalla kirjoittamassa kirjaa.

Pessimismi on taiteenlajeista helpoin. Joskus se voi toki olla perusteltuakin.

Englantilainen historioitsija Edward Gibbon kertoi klassikkoteoksessaan Rooman valtakunnan rappio ja tuho muinaisten persialaisten julmuudesta.

"Kun Persiaa hallitsivat safavidien sukuun kuuluvat šaahit, joiden hillitön julmuus usein tahrasi heidän divaaninsa, pöytänsä ja vuoteensa suosikkien verellä, kerrotaan eräästä nuoresta aatelismiehestä, ettei hän koskaan lähtenyt sulttaanin luota varmistumatta ensin, että hänen päänsä oli vielä kiinni ruumiissa."

Gibbon kirjoitti Rappion ja tuhon 1700-luvun lopulla. (Suomennos on Erkki Salon käsialaa, kustantaja Albion.)

Luin järkälesarjan ykkösosan vuonna 2009, pian finanssikriisin puhkeamisen jälkeen. Gibbonin faktojen ja tulkintojen oikeellisuudesta en osaa sanoa juuta enkä jaata, mutta vetävästi hän kirjoitti.

Kirja antoi perspektiiviä, koska "koko maailman" uskottiin olevan luhistumassa.

Kuukausi kuukaudelta ja vuosi vuodelta kävi ilmeisemmäksi, ettei rappioituva valtakunta ollutkaan Yhdysvallat. Se olikin tämä meidän Eurooppamme.

2010-luvun eurooppalaiseen tajuntaan ovat syöpyneet loputtomat uutiskuvat, joissa synkät pilvet roikkuvat Akropoliin yllä. Sanankäyttäjien osastolla mielikuvitus on niin ikään loppunut aikoja sitten: Damokleen miekka heiluu, Sisyfos pyörittää euroa ylämäkeen.

Kreikkalaisten tilanne on ahdistava ja koko Euroopan tunnelmat kireitä. Pitäisikö tarkistaa, onko pää vielä kiinni ruumiissa?

Ehkä. Ajathan ovat otollisia kauhukuvien maalaajille, ammattikunnalle, joka aina työllistyy. Tuoreena esimerkkinä (HS 2. 7.) siteeraan kansanedustaja Timo Harakkaa:

"Kauhistuttavimmassa skenaariossa Kreikasta tulee romahtanut valtio. Äärioikeisto ja anarkistit kykenevät tehokkaaseen väkivaltaan, joka tuhoaa järjestäytyneen yhteiskunnan jäänteetkin. Maahanmuuttajat ovat vapaata riistaa. Euroopan kaakkoisraja ratkeaa täysin."

"Pahimmassa tapauksessa EU seuraa jälleen voimattomana sisällissotaa omalla alueellaan, kuten 20 vuotta sitten Bosniassa."

Tällä tyylilajilla on nimikin, hypoteettinen alarmismi. Eräs kollegani on määritellyt hypoteettisen alarmismin seuraavasti: "Säikytellään ihmisiä hirveyksillä, jotka ehkä voisivat tapahtua."

Euroopan kriisissä on kyse vielä paljon enemmästä kuin Kreikasta ja eurosta. Ukrainassa kytee ja leimahtelee, Lähi-idässä palaa. Ääri-islamismi pitää pystyä patoamaan.

Samaan aikaan unionimaiden yhteenkuuluvuus säröilee pahasti. Euroopan pääkaupungeissa ei esiinny lahjakkuusvajetta silloin, kun on tarve löytää syntipukkeja.

Protestipuolueet kirivät vaalivoitosta vaalivoittoon.

Eurooppa ei tiedä, miten sopeutua siirtolaisuuteen. Liian moni siirtolaisista ei tiedä, miten sopeutua Eurooppaan. Liian moni eurooppalaisista ei tiedä, miten ylipäätään sopeutua nykyaikaan.

Onhan tässä monia vaikeita aineksia. Mutta EU-Eurooppa on silti kaukana anarkiasta, jossa fasistijoukot mellastavat järjestäytyneen yhteiskunnan raunioilla.

Niin kerettiläiseltä kuin se ehkä juuri nyt kuulostaa, Euroopan tilannetta voi tarkastella myös optimistisesti. Muutama esimerkki:

Hyvä uutinen 1: Euroopan suurin voimatekijä on Saksa (ei Venäjä).

Hyvä uutinen 2: Ne, jotka kritisoivat Saksaa, kritisoivat sen harjoittamaa kireää talouspolitiikkaa. Historiallisesti tarkasteltuna tilanne on erinomainen, jos Saksaa arvostellaan talouspolitiikan takia.

Hyvä uutinen 3: Euroopan poliittinen protesti kanavoituu ensisijaisesti vaaliuurnilla tai muuten demokraattisin keinoin. Tämä todistaa perusterveestä poliittisesta kulttuurista.

Hyvä uutinen 4: Vaikka EU-maiden on vaikea päästä yksimielisyyteen juuri mistään, ne ovat Ukrainan sodan aikana päässeet yksimielisyyteen Venäjän-politiikastaan.

Hyvä uutinen 5: Euroopan pahin vihollinen on eurooppalaisten oma asenne. Vihollinen on sikäli hyvä, että se on voitettavissa.

Hyvä uutinen 6: Kun Euroopassa vaaditaan jonkun päätä vadille, kyseessä on kielikuva.

Heikki Aittokoski HS
heikki.aittokoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat