Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanäänestys vailla hyviä vaihtoehtoja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Kreikkalaisten on määrä äänestää tänään sunnuntaina kansanäänestyksessä, jonka voittajillakaan ei ole syytä suureen riemuun.

Mikäli velkojien asettamia velkaehtoja vastustavat ei-äänet voittavat – kuten kansanäänestyksestä viime viikon perjantaina ilmoittanut pääministeri Alexis Tsipras suosittelee – maa voi ajautua nykyistäkin pahempaan taloudelliseen kaaokseen ja pahimmillaan jopa irti eurosta. Jos taas velkojien vaatimuksiin suostumista tukevat kyllä-äänet voittavat, Kreikan hallitus todennäköisesti eroaa.  Kellään ei kuitenkaan ole tietoa, kuka ottaisi tällaisessa tilanteessa poliittisen johtajuuden, saati koska ja miten.

Panokset ovat siis kovia. Mielipidemittausten mukaan vaihtoehtojen kannatukset ovat niin lähellä toisiaan, että ero mahtuu virhemarginaaliin.

Se ei ole mikään ihme. Monilla tavallisilla kreikkalaisilla on takanaan kovia vuosia, joiden aikana työttömyys on räjähtänyt, etuisuuksia leikattu ja esimerkiksi sairaanhoidon taso laskenut. Tässä tilanteessa on helppo pitää syyllisenä EU:n komission, Euroopan keskuspankin EKP:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n velkojatroikkaa sekä tietenkin euroalueen kassanvartijaa Saksaa. Kreikkalaiset ovat myös vanha ja omanarvontuntoinen kansa, joka ei häpeä olla isompienkaan kanssa eri mieltä.

Toisaalta tapahtumat Tsiprasin kansanäänestysilmoituksen jälkeen ovat pelästyttäneet monet. Kun EKP päätti pitää kreikkalaispankkien hätärahoituksen entisellä tasollaan, Kreikka joutui sulkemaan pankit ja määräämään rajoituksia käteisnostoille ja pääoman liikkumiselle.

Kansanäänestys itsessään on monin tavoin ongelmallinen. Kreikassa on tällä viikolla kiistelty siitä, onko kansanäänestys edes  perustuslain mukainen.

Demokratiaa edistävän Euroopan neuvoston edustajat jo huomauttivat, että kansanäänestyksen järjestäminen näin lyhyellä varoitusajalla on ongelmallista. Kansanäänestyksen reiluus ja rehellisyyskin uhkaa jäädä kiistanalaiseksi, käy siinä miten tahansa. Lehtitietojen mukaan monet nostorajoitusten takia käteispulassa olevat kaupunkilaiset eivät pääse matkustamaan paikkakunnille, joissa he ovat kirjoilla ja joissa heidän pitää sen vuoksi äänestää.

Kritiikkiä ovat saaneet myös äänestyslomakkeen hankalat sanamuodot. On vaikea sanoa, kuinka hyvin äänestäjät ymmärtävät, mistä he oikeasti äänestävät.

Näiden ongelmien lisäksi tulee vielä se, ettei äänestyksen aiheena oleva velkojien tarjous ole enää virallisesti voimassa. Se vanhentui tiistai-iltana, kun niin sanotun toisen lainaohjelman kausi päättyi.

Kreikan hallitus on koko viikon käyttäytynyt niin kuin kansanäänestyksen tulos sitoisi jotenkin EU:n komissiota, EKP:tä, IMF:ää ja muita euromaita. Näinhän ei tietenkään ole.

Perustellessaan kansanäänestystä demokratialla Tsipras tuntuu unohtaneen, että muutkin euromaat ovat demokratioita. Tästä muistutti perjantaina vähän kiertäen Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble, joka sanoi Saksan hallituksen tarvitsevan maansa parlamentilta luvan aloittaakseen uudet neuvottelut Kreikan kanssa nyt, kun toisen lainapaketin määräaika on umpeutunut.

Uusista neuvotteluista tulee vaikeat, jos niihin asti päästään. Tsipras vaati perjantaina, että Kreikan veloista on annettava anteeksi 30 prosenttia ja maksuaikaa pidennettävä 20 vuodella. Edellisenä päivänä IMF oli arvellut Kreikan tarvitsevan seuraavan kolmen vuoden aikana 50 miljardia euroa ja lainojen anteeksiantoa, jotta maa pysyisi pystyssä. Kreikan velka on nyt 180 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Kreikkalaisten äänestäjien lisäksi myös EU on joutumassa valitsemaan ruton ja koleran välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat