Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Team Finlandin yhteispeli on sekavaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vientiteollisuuden kilpailukyvyn vahvistaminen on Juha Sipilän (kesk) hallituksen keskeisiä tavoitteita, ja viennin edistämiselle on pantu hallitusohjelmassakin paljon painoa. Hallitus lupaa vahvistaa Team Finland -verkoston toimijoiden yhteistyötä sekä kehittää verkoston palveluja niin, että ne tukevat etenkin pienten ja keskisuurten yritysten kansainvälistymistä sekä investointien saamista Suomeen.

Suomalaisille yrityksille tarkoitettuja vienninedistämispalveluja kokoavassa Team Finlandissa vaikuttaakin olevan paljon kehittämisen ja vahvistamisen varaa: koko konsepti saa kovaa kritiikkiä niiltä, joita palvelemaan sateenvarjomainen organisaatio on perustettu.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E. J. Penttilän mukaan Team Finlandista on tullut alueellisen koordinaation puutteiden vuoksi byrokraattista valtionhallintoa, joka on pikemminkin lamaannuttanut yritysten omia vientiponnisteluja ja verkostoja kuin vauhdittanut vientiä (HS 29. 6.). Monet maakuntien kauppakamarit ja yrittäjäjärjestöt moittivat aiemmin Tekesiltä saadun palvelun heikentyneen, kun henkilöstövähennysten heikentämille ely-keskuksille on annettu suurempi rooli.

Suomen Yrittäjien alkuvuodesta julkaisema raportti paljasti, että peräti 97 prosenttia pk-yrityksistä ei tuntenut Team Finlandia ja sen palveluita kunnolla. 83 prosentille yrittäjistä konsepti oli täysin tuntematon. Toukokuussa Elinkeinoelämän keskusliitto, Teknologiateollisuus ja Suomen Yrittäjät vaativat Team Finlandin jatkokehittämiseen aiempaa kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa, tehokkuutta ja tuloksellisuutta.

Kritiikki on yllättävän kovaa siihen nähden, kuinka paljon julkisuutta vuonna 2012 silloisen eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin Alexander Stubbin (kok) aloitteesta perustettu Team Finland on  – toki lähinnä kotimaassa – saanut. Verkostolla on myös tyylikkäät verkkosivut, ja se tuo itseään aktiivisesti esiin sosiaalisessa mediassa.

Huolitellun ja dynaamiselta vaikuttavan pinnan alla on paljon tyhjäkäyntiä ja organisaatiouudistusten kierteeseen joutuneen virkakoneiston kankeutta, johon Suomella ei olisi varaa: pk-yritysten vienti on alle 15 prosenttia viennin arvosta, ja kaivattujen uusien työpaikkojen uskotaan syntyvän nimenomaan pk-sektorille.

Toimettomana Team Finland ei toki ole ollut. Esimerkiksi ministeritason vienninedistämismatkoja järjestettiin viime vuonna 12, ja niille osallistui 229 yritystä. Matkojen pääteematkin olivat lupaavia: biotalous, cleantech, koulutus ja oppiminen . . .

Ennen vienninedistämismatkoille pyrkimistä yrittäjän pitää luoda uskottava suunnitelma siitä, miten hän markkinoi tuotettaan tai palveluaan ulkomaille. Tuollaista yrittäjän kotiseudulta saatavaa tukea, joka samalla rohkaisisi yrittäjiä oma-aloitteisuuteen ja omien verkostojen rakentamiseen, ei kuitenkaan ole riittävän helposti tarjolla.

Team Finlandin ongelmat ovat olleet verkoston ylläpitäjien tiedossa, ja niihin on etsitty ratkaisuja. Esimerkiksi viime vuoden lopulla toteutettiin vienninedistämisorganisaatio Finpron uudistus, jolla haluttiin tarjota yrityksille maksuttomat kansainvälistymispalvelut yhdeltä luukulta.

Lisäksi Team Finlandin lukuisten eri toimijoiden – ensi alkuun Finpron, Finnveran ja Tekesin – yhteistyötä halutaan tiivistää sijoittamalla ne saman katon alle Team Finland -taloon, joka avataan Helsingin Ruoholahdessa ensi vuonna.

Jo sovitusta palvelujen ja toimintojen keskittämisestä on luultavasti hyötyä, mutta se ei välttämättä riitä. Verkostossa on mukana neljä ministeriötä ja alueelliset yksiköt mukaan lukien kymmeniä toimijoita. Näin monimutkainen rakennelma tuottaa väistämättä byrokraattista kitkaa yrittäjien ja valtionhallinnon välille. Vaikeaselkoista ja tehotonta järjestelmää on syytä edelleen yksinkertaistaa ja kehittää asiakaslähtöisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat