Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret urheilijat tarvitsevat esikuvia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Jarkko Nieminen pelasi viimeisen tenniksen Grand Slam -turnauksensa viime viikolla Wimbledonissa. Hänen pitkä uransa ammattilaistenniksessä päättyy tähän kauteen. Nieminen on tehnyt suomalaiseksi pelaajaksi poikkeuksellisen hienon uran urheilun raastavalla huipulla yhdessä maailman kilpailluimmista lajeista.

Nieminen oli parhaimmillaan maailman rankinglistan kolmannellatoista sijalla – saavutus, jota ei Suomessa oikein koskaan kunnolla ymmärretty.

Niemisen lopettamisen jälkeen suomalaiseen tennikseen jää kaksinpelin kohdalle iso aukko. Voi kestää vuosia, ennen kuin kukaan suomalainen yltää samaan kuin Nieminen. Henri Kontinen pelaa polvivaivojensa takia vain nelinpeliä.

Kokonaan ei pidä panna pistettä Niemisenkään kansainväliselle uralle. Jos Kontinen pelaa nelinpeliä vuoden päästä Rion kesäkisoissa, hän tarvitsee parikseen toisen suomalaisen.

Suomalaisten menestys eri urheilulajeissa näyttää menevän sykleissä. Lajeja nousee ja lajeja laskee. Kun Kalle Palander ja Tanja Poutiainen vetäytyivät syrjään alppihiihdosta, myös sinne jäi tyhjiö, vaikka heidän jälkeensä on tullut joitain yksittäisiä hyviä sijoituksia. Ampumahiihto taas olisi Suomessa marginaalilaji ilman Kaisa Mäkäräistä. Painonnosto oli meillä iso laji 1960-luvulla, mutta nyt se on vajonnut harrastajatasolle.

Yksilölajien harrastaminen vaatii paljon. Silti suomalaiset eivät ole siirtyneet pelkästään joukkuelajeihin, kuten helposti ajatellaan. Jääkiekon suosio on vääristänyt kokonaiskuvaa. Esimerkiksi yleisurheilu on yksi suosituimmista nousevista tyttöjen lajeista isoissa kaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla.

Lasse Virénin, Pekka Vasalan ja kumppaneiden kultaisella 1970-luvulla voittamat mitalit tuskin riittävät nuorten motiiveiksi monipuolisen lajin aloittamiseen ja harrastamiseen.

Taustalla on muita syitä. Nuoret urheilijat haluavat innostaa toisiaan – eivät vain harjoitella yksinään. He haluavat yhä enemmän harrastaa yhdessä lajeja, joissa he voivat onnistua sekä omana itsenään että joukkueena.

Sama kehitys näkyy aikuisten arvokisoissa. Olympialaisiin halutaan mennä yhteen puhaltavana ryhmänä ja toisiaan kannustaen, kun ennen oli vain joukko yksilöitä. Silti urheilu tarvitsee Jarkko Niemisen kaltaisia esikuvia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat