Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi piti venäläispoliitikkojen porttikieltoa pienempänä pahana kuin mainetappiota lännessä

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Nyt, kun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin parlamentaarinen yleiskokous pitää täysistuntoaan Helsingissä, on ikävä sanoa ääneen ilmiselvintä syytä siihen, että Suomi päätti olla päästämättä EU:n maahantulokiellossa olevia venäläispoliitikkoja kokoukseen.

Silti: Ulkopoliittinen johto ei näköjään pitänyt lopulta kokousta niin tärkeänä eikä kokoukseen pyrkineitä kieltolistalla olevia niin merkittävinä, että olisi ollut valmis ottamaan mainetappion lännessä, jossa olisi alettu arvuutella Suomen ajautuneen harmaalle vyöhykkeelle Venäjän-pakotteiden suhteen.

Ilmeisesti Suomi olisi ollut valmis päästämään pakotelistalla olleet maahan, jos EU-maista olisi tullut siihen tukea. Sitä ei tullut keltään, muutama jopa ilmoitti vastustavansa ajatusta.

Ratkaisu oli poliittinen, joten sitä saa kritisoida. Sen sijaan on turha väittää, että Suomi on nyt lähes estänyt rauhan Ukrainassa ja liennytyksen.

Etyj on hallitusten välinen järjestö, jossa päätökset tehdään päämiesten huippukokouksissa, ulkoministerin tapaamisissa tai jäsenmaiden suurlähettiläistä koostuvassa pysyvässä neuvostossa Wienissä. Helsingissä nyt kokoontuva parlamentaarinen yleiskokous koostuu jäsenmaiden kansanedustajista, eikä sillä ole päätösvaltaa Etyjissä. Suomessa se tunnetaan nyt, koska sen puheenjohtaja on Ilkka Kanerva (kok).

Tällainen keskustelufoorumi on toki hyvä olla olemassa. Silti on reilua myöntää, ettei se ole kovin keskeinen toimija. Suomen valtuuskuntaan kuuluu Kanervan lisäksi Kimmo Kivelä (ps), Krista Kiuru (sd), Pirkko Mattila (ps), Aila Paloniemi (kesk) ja Markku Rossi (kesk).

Venäjä kyllä tietää hyvin kokouksen painoarvon. Se näkyy jatkavan Etyjissä normaalisti. Se ei ole esimerkiksi perunut osallistumistaan Etykin 40-vuotisjuhlaan perjantaina Helsingissä.

Venäjä toki protestoi kovaäänisesti. Se on osa maan normaalia ulkopolitiikkaa, tosin duuman puhemies Sergei Naryškin voi olla myös oikeasti närkästynyt.

Silti tällaisen keskellä ei ole kivaa. Venäjältä voi tulla lisäreaktioitakin.

Voikin miettiä, olisiko asia ratkennut, jos olisi toimittu ajoissa. Selvittämiseen jäi kuulemma kolme viikkoa. Silloin siirto Wieniin ei ollut enää vaihtoehto. Kokouksesta on kuitenkin tiedetty iät ja ajat.

Ehkä myös parlamentaarinen yleiskokous voisi pohtia, miksi se ei varmistanut itseään poikkeukseksi silloin, kun EU päätti maahantulokielloista.

Jussi Niemeläinen jussi.niemelainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat