Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi tukee kehitysmaiden verotuskyvyn parantamista

Pääkirjoitus
 
Mick Moore ja Hanna Rinkineva
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Kehitysyhteistyön tavoitteena oleva kehitysmaiden verotulojen lisääminen vähentää näiden maiden riippuvuutta kehitysavusta.

Valtioilta eri puolilla maailmaa jää saamatta suuri määrä verotuloja, kun monikansalliset yhtiöt siirtävät voittojaan maihin, joissa verotus on kevyttä tai sitä ei ole lainkaan.

Vuonna 2013 G20-maat pyysivät Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestöltä OECD:ltä suosituksia globaaleiksi verouudistuksiksi tämän vuoden loppuun mennessä. G20-maat kehottivat ottamaan kehitysmaat mukaan uudistustyöhön.

Euroopan unioni, YK ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF jakavat huolen verojen välttelystä.

OECD:n jäsenmaana Suomi on mukana muun muassa kehittämässä maakohtaiseen yritysverotukseen tähtääviä uudistuksia. Suomi voi myös tukea kehitysmaita näiden uudistusten hyödyntämisessä. Kehitysmaiden bruttokansantuotteesta keskimäärin 10–20 prosenttia on peräisin veronkeruusta, kun Suomessa luku on 44 prosenttia ja useimmissa OECD-maissa yli 30 prosenttia.

YK:ssa on vallinnut yksimielisyys siitä, että kehitysmailla on oikeus ja velvollisuus kasvattaa verotulojaan. Suomenkin tulisi käyttää kehitysyhteistyötä strategisesti kehitysmaiden veronkeruun tehostamiseksi.

Yhteisymmärrys vaadittavista toimista on olemassa. Sussexin yliopiston raportissa Euroopan parlamentille tehtiin niistä yhteenveto.

Ensinnäkin on annettava poliittinen tuki kansainvälisille aloitteille globaalin verojärjestelmän uudistamiseksi ja varmistettava, että hallitusten teot seuraavat puheita. Toiseksi on lisättävä rahoitus- ja asiantuntija-apua kehitysmaiden verohallintojen tehokkuuden parantamiseksi. Kolmanneksi alueellisia järjestöjä, kuten Afrikan verohallintojen yhteistyöjärjestöä (Ataf), on autettava kehittämään yhteisiä periaatteita verohelpotuksille, luonnonvaroja koskeville sopimuksille ja monikansallisten yhtiöiden tytäryritysten verotukselle.

Näissä asioissa on jo edistytty. Viime syksynä hyväksyttiin OECD:n johdolla 125 maan kesken uusi globaali standardi, joka koskee automaattista verotietojen vaihtoa. Paraikaa viimeistellään suosituksia siitä, mitä veropohjan rapautumiselle ja voittojen siirrolle tulisi tehdä. Vaikka kehitysmaat eivät ole OECD:n jäseniä, ne ovat saaneet äänensä kuuluviin ja painottaneet, että ne haluavat veronkierron vastustamiseksi koordinoitua toimintaa.

Kehitysmaat ovat itsekin edistyneet. Ne ovat pystyneet lisäämään veronkeruuta ja vähentämään kehitysavun osuutta valtioiden budjeteissa. Verotulojen ja kehitysavun suhde Afrikan maiden budjeteissa on keskimäärin kolminkertaistunut parissa vuosikymmenessä. Esimerkiksi Sambiassa kehitysavun osuus budjetista on enää 2,6 prosenttia.

Kehitysmaiden on kuitenkin vielä parannettava hallintoaan ja osaamistaan sekä saatava käyttöönsä enemmän tietotekniikkaa.

Suomen edellinen hallitus ajoi aktiivisesti muutoksia kansainvälisiin sääntöihin ja instituutioiden toimintaan. Suomen aloitteesta Maailmanpankin johtokunta tiukensi suhtautumistaan veroparatiisien käyttöön pankin yksityisen sektorin operaatioissa. Kaivannaisteollisuuden läpinäkyvyysaloitteen Eitin johtokunnassa Suomi on vaatinut esimerkiksi monikansallisten yhtiöiden maakohtaista raportointia ja omistustietojen julkisuutta.

Nyt ulkoministeriö suunnittelee ohjelmaa kehitysmaiden verotuskyvyn vahvistamiseksi. Ohjelmalla pyritään esimerkiksi saamaan kehitysmaat mukaan globaalien verosääntöjen uudistuksiin. Suomen verohallinto myös auttaa Afrikan verohallintoja parantamaan yritysverotusosaamistaan.

Lisäksi Suomi tukee kansalaisjärjestöjä, jotka pyrkivät parantamaan kehitysmaiden kansalaisyhteiskuntien tietoisuutta ja niiden mahdollisuuksia vaikuttaa hallituksiinsa. Samalla lisätään viranomaisten, parlamentaarikkojen ja median ymmärrystä veropohjan vahvistamismahdollisuuksista sekä tietoisuutta hallitusten velvollisuudesta järjestää julkisia palveluja kaikille.

On rohkaisevaa, että Suomen uusi hallitus linjasi kehitysmaiden veropohjan vahvistamisen yhdeksi kehityspolitiikkansa painopisteistä.

Mick Moore ja Hanna Rinkineva
Moore on Sussexin yliopiston professori
ja Kansainvälisen verotus- ja kehityskeskuksen johtaja. Rinkineva on lähetystöneuvos ulkoministeriön kehityspoliittisella osastolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat