Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämmennys pakotetulkinnasta pelaa Venäjän pussiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingissä Etykin 40-vuotisjuhlien merkeissä järjestettävä Etyjin parlamentaarinen yleiskokous käynnistyi alavireisissä tunnelmissa. Kokousta varjostaa Venäjän protestointi: sunnuntain avajaisistuntoon osallistui vain yksi venäläinen kansanedustaja, ja hänkin lähti pois Suomesta ennen maanantaina alkanutta varsinaista kokousta arvosteltuaan ensin kovin sanoin kokouksen isäntämaata.

Venäjän protestoinnin syynä on Suomen ulkopoliittisen johdon päätös siitä, että Suomi noudattaa johdonmukaisesti EU:n tietyille venäläispoliitikoille Ukrainan kriisin seurauksena asettamaa maahantulokieltoa – Venäjän nimeämässä Etyj-delegaatiossa tähän joukkoon kuuluvia oli peräti kuusi, joukossa duuman puhemies Sergei Naryškin. Päätöksen vuoksi Venäjällä on puhuttu jopa erikseen Suomeen kohdistettavista pakotteista.

Käytännössä Suomella ei ollut ratkaisulleen vaihtoehtoa, ja Venäjä voisi sen halutessaan ymmärtää. Muilla EU-mailla ei ollut halukkuutta poikkeuksen tekemiseen, kun Suomi tiedusteli asiaa erikseen – ja yritti presidentti Sauli Niinistön mukaan jopa vaikuttaa "veran alla", jotta kovin jyrkkiä vastauksia ei annettaisi.

Niinistö toi maanantaisessa tiedotustilaisuudessa selvästi esiin harminsa siitä, että EU-kumppanit jättivät puun ja kuoren väliin joutuneen Suomen vastaamaan yksin päätöksestä, joka perustuu unionin yhteiseen linjaan. Niinistö totesi Etyjin oman oikeudellisen organisaationkin olleen aluksi ehdottomasti sitä mieltä, ettei Helsingin parlamentaarikkokokous kuulu matkustuskieltopoikkeusten piiriin.

EU:n on jo oman uskottavuutensa vuoksi otettava vakavasti Niinistön vaatimukset matkustuskieltosäännösten selventämisestä – ja puolustettava yhdessä valittua linjaa. Erilaisia diplomaattisia kanavia on syytä pitää auki, mutta on myös jatkuvasti viestittävä hyvin selvästi, ettei Venäjän toimia Ukrainassa hyväksytä.

Hallituksen pitäytymistä EU-pakotteissa on arvosteltu Suomessakin. Asiaan perehtyneiden kriitikoiden luulisi kuitenkin ymmärtävän, kuinka vähän liikkumatilaa Suomella asiassa oli.

Poliittisten irtopisteiden kalastelu on sallittua, mutta suurimman saaliin kiistelystä taitaa sittenkin korjata Venäjä. Maa yrittää kaikin tavoin horjuttaa pakotelinjaa saamalla aikaan hajaannusta sekä EU-maiden välillä että niiden sisällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat