Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastuu jatkosta kuuluu nyt Kreikalle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kreikan kansalta on nyt kysytty, ja kansa on vastauksensa antanut. Sunnuntaisessa kansanäänestyksessä 61,3 prosenttia kreikkalaisista vastasi "ei" kysymykseen, joka koski maan toista lainaohjelmaa ja siihen liitettyjen ehtojen hyväksyttävyyttä.

Ongelma on vain siinä, että toinen lainaohjelma on päättynyt eikä sitä enää jatketa. Kansan enemmistö vastusti lainaehtoja, jotka eivät toistu samoina mahdollisessa uudessa lainaohjelmassa. Jos uusi ohjelma saadaan joskus neuvoteltua, sen ehdot voivat olla  paljon entistä tiukemmat.

Mistä kansa sitten äänesti? Lopputuloksen voi tulkita olevan luottamuslause ja selvä sisäpoliittinen voitto vasemmistolaiselle hallituspuolueelle Syrizalle, jonka keskeisiä vaalilupauksia olivat talouskuripolitiikan lopettaminen ja velkahelpotusten vaatiminen. Syrizan kannalta lisäpontta tulee siitä, että kansanäänestyksen tulos ei ollut lainkaan niin täpärä kuin etukäteen ennustettiin, vaan numerot ovat selvät.

Sen sijaan on vaikeampi arvioida, miten hyvin kreikkalaiset kykenivät hahmottamaan, mitä kansanäänestyksen ei- tai kyllä-tuloksesta seuraa.

Syrizan puheenjohtaja, pääministeri Alexis Tsipras korosti etukäteen, että ei-äänten voitto parantaisi Kreikan neuvotteluasemia velkojatroikan eli EU:n komission, Euroopan keskuspankin EKP:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa. Väite on varsin rohkea ainakin velkojien ensi kommenttien perusteella.

Tsipras sanoi myös, että ei-äänten voitto ei tarkoittaisi Kreikan eroa eurosta. Tämäkin väite on rohkea, sillä Kreikka pysyy tiellä, jolla se voi tahtomattaan päätyä ulos eurojärjestelmästä.

Jonkinlaisesta neuvotteluhalukkuudesta kertoo se, että Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis ilmoitti maanantaina eroavansa ei-äänten voitosta huolimatta.

Varoufakis on suututtanut käytöksellään kaikki muut 18 euromaata, ja hän itsekin totesi eroamisilmoituksensa yhteydessä, että häntä ei ilmeisesti haluta enää neuvottelupöytään.

Saa sitten nähdä, paraneeko ilmapiiri Varoufakisin erostakaan huolimatta. Muut euromaat alkavat olla lopen kyllästyneitä muidenkin Syrizan edustajien tempoilevaan taktikointiin sekä siihen, että Kreikka ei ole pitänyt kaikkia aiempiakaan lupauksiaan.

Kreikan nykyhallitus ilmeisesti ajattelee, että ei-tulos antaa sille vahvemman pohjan vaatia maan valtavan velkataakan leikkaamista ja velkojen osittaista anteeksiantoa. Kääntäen tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi suomalaisten veronmaksajien Kreikkaan myöntämistä lainoista osa jäisi maksamatta takaisin samalla, kun velkojamaat – Suomi muiden mukana – sitoutuisivat jälleen uuteen rahoituskierrokseen.

Tämä on sisäpoliittisesti vaikea näkymä Suomen lisäksi muissakin euromaissa, etenkin niissä, jotka ovat ponnistelleet kreikkalaisten lailla ison velkataakan alla ja saaneet taloutensa jaloilleen. Kreikkaa on lisäksi jo nyt tultu vastaan lainaehdoissa.

Kiirettä lisää se, että Kreikassa arki alkaa käydä tukalaksi, koska talouden verenkierrosta huolehtiva pankkijärjestelmä on vakavassa häiriötilassa. Pankit ovat olleet toista viikkoa kiinni, ja käteisen nostoa on rajoitettu, koska pankit eivät saa markkinoilta rahoitusta ja EKP jäädytti tilapäiseksi tarkoitetun hätärahoituksensa.

Valtaosa kreikkalaisista ei halua eroa eurosta. Kreikan liukuminen pois rahaliitosta ei ehkä enää saisi muita euromaita eroamaan, mutta poliittisesti tällainen lopputulos olisi arvaamaton.

Kreikkaa ei ole syytä nöyryyttää mutta ei kohdella uhrinakaan. Kuten valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi maanantaina, aloite neuvotteluiden jatkosta ja mahdollisesta uudesta tukiohjelmasta kuuluu nyt Kreikalle. Kreikan on sitouduttava tekemään myös oma osansa, jos se haluaa pysyä euromaana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat