Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska kolistelee rajapuomeja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sekä Suomessa että Tanskassa on nyt puhemiehenä populistipuoluetta edustava ja maahanmuuttoa vastustava nainen. Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps) on kuitenkin Tanskan parlamentin perjantaina valittuun puhemieheen Pia Kjærsgaardiin verrattuna höyhensarjalainen.

Kjærsgaard on kova oikeistopopulisti ja Tanskan kansanpuolueen entinen johtaja. Kun Tanskan uusi pääministeri, keskustaoikeistolaisen Venstren johtaja Lars Løkke Rasmussen oli edellisen kerran pääministerinä, Kjærsgaardilla oli tiukka niskalenkki vähemmistöhallituksesta. Hallitus tarvitsi kaikkeen Kjærsgaardin tuen, ja tuella oli hintansa.

Nyt niskalenkin on ottanut Tanskan kansanpuolueen nykyinen johtaja Kristian Thulesen Dahl. Vaikka puolue on Tanskan toiseksi suurin, se ei lähtenyt hallitukseen. Valtaa se käyttää silti heti. Uusi hallitus ilmoitti jo aikovansa supistaa ja ehdollistaa oleskeluluvan saaneiden sosiaalitukia. Tanska aikoo myös tehostaa poliisitarkastuksia rajoilla.

Tähän EU-komissio ärähti heti, sillä Tanska saattaa rikkoa rajavalvonnan kiristyksillään Schengen-sääntelyä.

Myös Suomen on syytä reagoida, jos Tanska sulkee rajoja. Vapaa liikkuvuus on ollut 1950-luvulta lähtien keskeisimpiä pohjoismaisen yhteistyön arvoja. Nyt kaikki eivät kunnioita sitä Pohjolassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat